Bazı lathyrus L. türlerinin dış morfolojik ve karyolojik özellikleri
External morphological and karyological features of some lathyrus L. species
  1. Tez No: 106050
  2. Yazar: BELGİN UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lathyrus, Kromozom, Karyotip, Sitotaksonomi, Lathyrus, Chromosome, Karyotype, Cytotaxonomy
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Bu çalışmada, bazı Lathyrus L. cinsine ait tür ve varyete seviyesinde 2 takson morfolojik ve sitotaksonomik bakımıdan araştırılmıştır. Bitki ve tohum örnekleri, 1998-2000 yıllan arasında doğal habitatlanndan toplanmıştır. Bitki örnekleri üzerinde, bitki yüksekliği, yaprakcık uzunluğu, yaprakcık genişliği, yaprakcık sayısı, stipul uzunluğu ve genişliği, çiçek sayısı, meyve uzunluğu ve genişliği gibi morfolojik özellikler belirlenmiştir. Tohum örneklerinden çimlendirme yoluyla elde edilen kök uçlarından kromozom gözlemi için, feulgen boyama metodu ile ezme preparatlar yapılmıştır. Her bir taksonun morfolojik ve kromozomal özellikleri, ortaya konmuş olup, ayrıca birbirine yakın olarak bildirilen taksonlar bu bakımlardan karşılaştınlmıştır. İncelenen taksonlann kromozom sayılan aşağıdaki gibi bulunmuştur: L. belinensis, L. stenophyllus 2n=14
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT In this study 2 taxa of species and variety of Lathynıs L., have morphologically and cytotaxonomically been investigated. Plant and seed samples have been collected from natural habitats beween 1998-2000. On plant samples, some morphological characteristics such as plant hight, leaflet size and numbers, stipule size, flower numbers, fruit size have been determined. Root tips from seed samples has been obtained by germination and squashed preparations from root tips have been carried out by feulgen staining method for choromosome observations. Morphological and choromosomal charecteristics of each taxon have been determined in addition, related taxa have been compared. The number of choromosomes of observed taxa have been found as following: L. belinensis, L. stenophyllus 2n=14