Doğalgazla çalışan absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin analizi
Natural gas to work absorbtion cooling system analysis
  1. Tez No: 106056
  2. Yazar: MUSTAFA GEDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REŞAT SELBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Absorbsiyonlu soğutma, Doğal gaz, Absorption cooling, Natural gas
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
IV ÖZET Enerji talebindeki sürekli artış, tüm dünyada büyük bir enerji sorunu ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple doğal gaz her geçen gün daha da artan önemiyle vazgeçilmez enerji kaynaklarından biri haline gelmiştir. Taşınma, dağıtma ve yanma kolaylığı birçok sahada kullanılabilmesi ve özellikle maliyetinin düşük olması gibi avantajlarının yanında, yanma sonrası çevreyi kirletmeyen bir yakıt oluşu doğal gazın en önemli özelliklerindendir. Uygulama alanı olarak büyük bir potansiyele sahip olan doğal gaz soğutma sistemlerinde enerji kaynağı olarak kullanılması dikkat çekmektedir. Buhar sıkıştırmalı mekanik soğutma sistemleri çok miktarda elektrik enerjisi gerektirdiğinden doğal gaz ile çalışan absorbsiyonlu soğutma sistemleri yakın bir zamanda soğutmada bu sistemlerin yerini alacağını göstermektedir. Bu çalışmada; doğal gaz ve absorbsiyonlu soğutma sistemleri incelenerek, doğal gazla çalışan absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin maliyet analizi yapılmıştır. Ayrıca buhar sıkıştırmalı mekanik sistemler ile doğal gazlı absorbsiyonlu soğutma sistemleri karşılaştırılıp, doğal gazlı absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin hem işletme hem de enerji maliyeti olarak daha ekonomik soğutma sistemleri olduğu ortaya çıkmıştır. 200.000 kcal/hlik soğutma ihtiyacı olan bir mekanın, doğal gazlı absorbsiyonlu soğutma sistemiyle boyutlandırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTS Continuously increasing demand in energy create a big trouble all over the world. For this reason, natural gas with its increasing importance became an energy resource which can't be given up day by day. Besides the advantages of transportation, distribution, easiness of burning up and can be used in many areas, being a kind of fuel which doesn't pollute the environment are the most important features of natural gas. In the cooling systems the use of natural gas which has a wide application area potential attracts attention. Since traditional cooling devices (e.g. freon-steam activation) necessitate high energy requirements, absorption cooling systems activated natural gas can replace traditional cooling systems in near future. In this work, a research of natural gas and cooling systems with cost analysis of the cooling systems activated natural gas are studied. In addition, traditional cooling systems and cooling systems activated natural gas are compared. As a result, both operating and energy costs of absorption cooling systems activated natural gas were appeared more economic cooling systems than traditional systems. The cooling of a place which is required 200.000 kcal/h cooling load with absorption cooling system activated natural gas are studied.