Açıkta sırık domates yetiştiriciliğinde farklı askıya alma metotları ve malç kullanımının bitki gelişimi, verim ve verim öğelerine etkileri
Effects of different staking methods and mulch using on plant growth, yield and components of tomato in field conditions
- Tez No: 106083
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN PADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, malç, askı sistemi, Tomato, mulch, training method
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
IV ÖZET Bu araştırma 1999 yılında İsparta ekolojik koşullarında açıkta sırık domates yetiştiriciliğinde en uygun askı sistemi ve malç uygulamasının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada FİSER firmasından sağlanan Elif 190 hazar domates fideleri kullamîmıştır. Araştırmada kontrol, siyah plastik ve şeffaf plastik malç uygulaması ve üstten telli sistemde ipe sardırma, üstten telli sistemde ipe klipsleme, alt ve üstten telli sistemde ipe klipsleme, sırığa klipsleme ve üçlü sırığa klipsleme askı sistemleri denenmiştir. Arastana sonuçlan aşağıdaki şekilde özetlenebilir, En yüksek toplam verim şeffaf malçla sırığa klipsleme kombinasyonundan (17489.1 kg/da) elde edilmiştir. Malç uygulamalarından şeffaf malçda en yüksek verim (15230.5 kg/da), askı sistemlerinden ise sırığa klipslemede en yüksek verim (15498.2 kg/da) elde edilmiştir. Erkenci verim bakımından en yüksek değerler; malç uygulamalarından şeffaf malçta (8246.4 kg/da), askı sistemlerinden ise sırığa klipslemede (8358.6 kg/da) saptanmıştır. Uygulamalara göre meyve ağırlıkları 1 10.0 g ile 125.6 g arasında değişmiştir. Meyve indexi (0.85-0.91), delinme direnci (1.15-1.39 kg/cm2), brix (% 4.05-% 5.20), pH (4.30-4.61), vitamin C (31-34 mg/100 g) ve bitki boyu (179.5-240.2 cm) uygulamalara bağımlı olarak değişmiştir. Maximum renk oluşumu (1.91) üstten telli sistemde ipe klipslemede meydana gelmiş; siyah malç uygulamasının bitki gövde kalınlığını artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was carried out to determine the suitable training method and mulch application in tomato growing in field in İsparta ecological conditions in 1999. In the research, Elif 190 tomato cv. seedling obtained from FISER seedling Company were used as material. Control (no mulch), black and transparent plastic mulch applications and having cord wropped up + one and double trellis wire, holding on cord in one trellis wire, staking and three staking training methods were investigated. The results can be summerized as follows; The highest yield were obtained from transparent mulch + staking method combination (17489.1 kg/da). The highest yield were obtained from transparent mulch application (15230.5 kg/da) and staking method (15498.2 kg/da) among mulch applications and training methods, respectively. In respect of early yield, the highest yield were determined transparent mulch (8246.4 kg/da) and staking method (8358.6 kg/da), respectively. Fruit weights were varied between 110.0 g and 125.6 g. Fruit index and penetration value, brix, pH, ascorbic acite and plant stem length were changed between 0.85- 0.91, 1.15-1.39 kg/cm2, 4.05-5.20 %, 4.30-4.61, 31-34 mg/100 g and 179.5-240.2 cm, respectively. Maximum color formation (1.91) was determined in having cord wrapped up + double trellis wire. Plant stem diameter was increased by black mulch application.