PC ile divizör kontrolü
Control of an indexing turn table by using a PC
- Tez No: 106101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Divizör, kontrol sistemi, Step Motor, Bilgisayar Kontrol Sistemleri, Sürücü devresi, Açık Çevrim, Divizor Kontrol, Step Motor ile Divizör Kontrol, Indexing Turn Table, Control System, Step Motor, Computer Control System, Driver Circuit, Open Loop Control, Control Of Indexing Turn Table, Control Of An Indexing Turn Table By PC
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PC İLE DİVİZÖR KONTROLÜ Kadir Yalçın Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI 2001, 50 sayfa Jüri: Doç.Dr. Şirzat KAHRAMANLI Doç.Dr.Ferruh YIDIZ Doç.Dr. Fatih BOTSALI Bu çalışmada frezelemede kullanılan divizör'ün dc-step motor ile açık çevrim kontrolü için bir sistem tasarlanarak üretimi yapılmıştır. Step motor, sonsuz vidalı bir redüktör giriş miline bağlanarak bir divizör yapısı oluşturulmuştur. Divizörden istenilen kademeli hareket miktarının elde edilmesi için step motorun PC ile iletişimi sağlanmış, ve gerekli kontrol devresi oluşturulmuş. İletişim için C++ dilinde bir yazılım geliştirilmiştir. Step motor ile PC iletişiminin sağlanması için PC'den gelen dijital bilgilerin işlenmesi tasarlanan ve imal edilen donanımla gerçekleştirilmiştir. Kullanılan step motor yüksek akım çektiğinden ısınmayı önlemek için sürücü devrede MOSFET transistor kullanımı öngörülmüştür. Programda divizörden istenilen bölme sayısının verilebilmesi için karşı gelen step motorun dönme açısını sağlayacak darbe sayısı C++ dilinde yazılan yazılımla gerçekletirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda ; PC kontrolü ile istenilen dönme açılarının kabul edilebilir bir hata sınırları gerçekleştirildiği, kullanımının kolay olduğu, ekonomik olduğu, mekanik divizörlere göre farklı dönme açılarının istenilen hassasiyette elde edilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTACT MS Thesis CONTROL OF AN INDEXING TURN TABLE BY USING A PC Kadir Yalçın Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Eng. Department Supervisor : Assoc.Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI 2001, 50 Pages Jury: Assoc.Prof.Dr. Şirzat KAHRAMANLI Assoc.Prof.Dr. Ferruh YIDIZ Assoc.Prof.Dr. Fatih BOTSALI In this study, an open loop control system for control of an indexing turn table is designed and constructed. The system is composed of worm gear box, a controller device, a DC-step motor and a PC. The user supplies the output angle to the computer program. The PC outputs the necessary number of pulses to the controller device in order to realize the desired output angle. The controller device drives the step motor according to the number of pulses coming from the computer. The computer program is developed using C++ programming language. The controller device is designed and constructed by using MOFSET transistors in order to get rid of excess heating. As a result, it is observed that the precision of the output angles realized by PC controlled indexing table is sufficient, use of the system is easy. Also, the designed system is found economic and more advantageous compared to mechanical indexing tables in realizing various angles with sufficient precision.