Cauchy-toeplitz ve cauchy-hankel matrislerinin spektral normları için sınırlar ve cauchy-toeplitz ve cauchy-hankel interval matrislerinin normları
Onthe Bounds for the spectral norms of cauchy-toeplitz and cauchy-hankel matrice and on the norms of cauchy-toeplitz ve cauchy-hankel interval matrices
- Tez No: 106100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Cauchy-Toeplitz matrisi, Cauchy-Hankel matrisi, circulant matrisi, interval matrisi, Hadamard çarpım, spektral norm, t p normu. 111, Cauchy-Toeplitz matrix, Cauchy-Hankel matrix, circulant matrix, interval matrix, Hadamard product, spectral norm, £ p norm. rv
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Doktora Tezi CAUCHY-TOEPLITZ VE CAUCHY-HANKEL MATRİSLERİNİN SPEKTRAL NORMLARI İÇİN SINIRLAR VE CAUCHY-TOEPLITZ VE CAUCHY-HANKEL İNTERVAL MATRİSLERİNİN NORMLARI Süleyman SOLAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Durmuş BOZKURT 2001, 53 sayfa Jüri: Prof. Dr. Ali SİNAN Prof.Dr. Hasan ŞENAY ProfDr. Dursun TAŞÇI Doç.Dr. Durmuş BOZKURT Yard. Doç. Dr. Necati TAŞKARA Bu çalışmada ilk olarak T“ = l a +(i-j)b Cauchy-Toeplitz ve H”= Uj=1 1 a + (i + j)b.Ji.J=l Cauchy-Hankel matrislerinin spektral normları için alt ve üst sımr elde ettik. Ayrıca bu matrisler yardımı ile üç farklı matris tanımlayarak bu matrislerin spektral ve £ p normları için sınırlar elde ettik. Bu matrisler sırasıyla; (z e C) kompleks elemanlı Cauchy-Toeplitz matrisi, M,j=\ (#=0,1,2,...,w-l) circulant Cauchy-Toeplitz matrisi, iii) Tl = [TjFH ] interval Cauchy-Toeplitz matrisi ile H*" =[^,1^] interval Cauchy- Hankel matrisi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis ON THE BOUNDS FOR THE SPEKTRAL NORMS OF C AUCHY-TOEPLITZ AND C AUCHY-HANKEL MATRICES AND ON THE NORMS OF CAUCHY- TOEPLITZ AND CAUCHY-HANKEL INTERVAL MATRICES Süleyman SOLAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Durmuş BOZKURT 2001, 53 pages Jury: Prof.Dr. Ali SİNAN ProfDr. Hasan ŞENAY Prof.Dr. Dursun TAŞÇI Assoc.Prof.Dr. Durmuş BOZKURT Asssit.Prof.Dr. Necati TAŞKARA In this study, firstly we have obtained upper and lower bounds for the spectral norms of 1 Cauchy-Toeplitz matrix 1 T = a + {i-j)b^ and Cauchy-Hankel matrix «...7=1 Hn = a+(i+j)b However we have defined three different matrices. Using these ',J=1 matrices, we have obtained bounds for the spectral and £p norms of these matrices. These matrices are as in the following respectively; i) T“ = ü) C”= 1 g+z(i-j) 1 (z e C) Cauchy-Toeplitz matrix with complex entries, »“..7=1 g+kh (A=0,l,2,..,w-1) circulant Cauchy-Toeplitz matrix, iii) interval Cauchy-Toeplitz matrix Tj, = [T”,Tn ] and interval Cauchy-Hankel matrix H'n =[Hr»Hn]-