Yağ rafinasyonu ağartma ünitesindeki yağın bazı özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 106111
  2. Yazar: GÜLCİHAN KAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bleaching, adsorption, Freundlich equation, chlorophylls, carotenes, relative absorbans, activated bleaching earth IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET YAĞ RAFİNASYONU AĞARTMA ÜNİTESİNDEKÎ YAĞIN BAZI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Gülcihan KAYNAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Mustafa ERSÖZ 2001, 42 Sayfa Jüri : Doç. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Tevfik ATALAY Yard. Doç Dr. Hüseyin KARA Bu çalışmada ağartma metodu olarak, bitkisel yağ rafinasyonunda renk açmakta uygulanan en yaygın yöntem olan aktif ağartma toprağı adsorpsiyonu çalışılmıştır. Vakum altında yapılan deneylerde nötr ayçiçek yağı ve muhtelif toprak çeşitleri kullanılmıştır. Süre (25 ve 35 dak), sıcaklık (80-125°C) ve toprak miktarındaki (% 0,1 - % 0,9) değişimlerin renk, klorofil ve karoten konsantrasyonları ve oksidasyon derecesi üzerine etkisi incelenmiştir. Renk değişimleri Lovibond Tintometre 5 lA inch küvet ile ölçülürken diğer analizler UV Spektrofotometre ile gerçekleştirilmiştir. Renk verici maddelerin aktif ağartma topraklan üzerine adsorpsiyonuna ilişkin adsorpsiyon eğrileri çıkarılırken Freundlich eşitliğinden faydalanılmış ve herbir toprak çeşidi için k ve n sabitleri hesaplanarak korelasyon katsayıları bulunmuştur. Renk değişimi adsorpsiyon izotermleri ve Freundlich k ve n sabitleri ile izah edilmiştir. Anahtar kelimeler : Ağartma, adsorpsiyon, Freundlich eşitliği, klorofiller, karotenler, bağıl absorbans, aktif ağartma toprağı m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION of THE PROPERTIES OF OIL AT THE BLEACHING UNIT OF OIL REFINERY Gülcihan KAYNAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ 2001, 42 Pages Jury : Assoc. Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Tevfık ATALAY Assist. Prof. Dr. Hüseyin KARA In this study, adsorption by activated bleaching earth was preferred which is very common in vegetable oil refining. The experiments were made under vacuum. In addition, neutralized sunflower oil and different kinds of bleaching earths were utilized in these trials. The effect of changes in time (25 and 35 minutes), temperature (80-125°) and bleaching earth dozage (% 0.1-0.9 by weight) on color, chlorophyll and carotene concentrations and oxidation degree were investigated. While the color measurements were made by means of a Lovibond Tintometer 5 Va inch the rest of the analysis were performed by UV Specktrophotometer. In order to obtain the adsorption curves that belongs to the adsorption of coloring compounds on activated bleaching earths, Freundlich equation was used. Also k and n constants and correlation coeffıent R were calculated for each type of bleaching earth. Finally, color changes were explained by adorption isoterms and k and n constants of Freundlich equation.