Schiff bazları sentezleri ve metal komplekslerinin incelenmesi
The Synthesis of schiff bases and investigation of metal complexes
- Tez No: 106110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. İSMET UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff Baz, İminoksim, isonitrosoasetofenon, Metal Kompleksler, Schiff Base, iminoxime, isonitrosoacetophenone, Metal Complexes
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SCHIFF BAZLARI SENTEZLERİ VE METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Ziya Erdem KOÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. H. İsmet UÇAN 2001, Sayfa:49 Jüri: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ Doç. Dr. H. İsmet UÇAN Yrd. Doç. Dr. M. Ali Deveci Bu çalışmada çıkış maddesi olarak asetofenon kullanıldı. Asetofenon sodyum etoksitli ortamda bütil nitrit ile nitrozolanarak isonitrosoasetofenon elde edildi. Elde edilen isonitrosoasetofenonurt literatürlerde belirtilen metotlara dayanarak değişik aminlerle (etanolamin, o-aminofenol) reaksiyonu sonucu, l-Hidroksietil-2-imino isonitrosoasetofenon ve 2-hidroksifeniliminoisonitrosoasetofenon sentezlendi. Alkollü ortamda çözünmüş ligantlara, alkolde çözünmüş olan Ni(N03)2.6H20, Co(CH3COO)2.6H20, Cu(CH3COO)2.H20 ve Zn(CH3COO)2.2H20 tuzları ilave edilerek renkli dimerik kompleksler çöktürüldü. Sonuç olarak isonitrosoasetofenon, etanolamin ve o-aminofenol ile yaptığı 2 ayrı ligand ve kompleksleri izole edilerek, elementel analizleri, İR 'H-NMR spektrumları ve Manyetik Süseptibilite değerleri alınarak yapıları aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT M. Sc. Thesis THE SYNTHESIS OF SCHIFF BASES AND INVESTIGATION OF METAL COMPLEXES Ziya Erdem KOÇ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Doç. Dr. H. İsmet UÇAN Jury: Prof. Dr. İbrahim KARAT AŞ Doç. Dr. H. İsmet UÇAN Yrd. Doç. Dr. M. Ali Deveci In this work acetophenone was used as a based substance. Isonitrosoacetophenone was obtain a by through of nitrozocification with butylnitrite of acetephonene in the presence sodium-ethoxide. Isonitrosoacetephenone was reacted with different amine compounds (ethanoleamine and o-aminophenole) according to the published methods in the literature. As a result of these reactions, two new ligands [l-hydroxyethyl-2-iminoisonitrosoacetephenone (Li) and 2-hydroxyphenyliminoiso nitrosoacetephenone (L2)] were synthesized. The color complexes were precipitated by the addition Ni(N03)2.6H20, Co(CH3COO)2.6H20, Cu(CH3COO)2.H20 ve Zn(CH3COO)2.2H20 salts to the ligands which one dissolved in the presence of alcohols. In conlusion, two different ligands of iminoisonitrosoacetephenone formed by reacting isonitrosoacetephenone with ethanole amine and o-aminophenole and their dimeric complexes were synthesised. The structure of the obtained ligands and the complexes were characterized by the elementary analysis, IR, 'H-NMR and magnetic süsseptibility spectroscopy.