Konya Ovası ana tahliye kanalı civarı ve Çumra yöresindeki hububat alanlarında kadmiyum birikimi
Cadmium accumulation in Konya Plain main drainage canal around and Çumra district cereal fields
  1. Tez No: 106119
  2. Yazar: RİFAT ZAFER ARISOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Konya Plain, wheat, cadmium, phosphorus, zinc. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA OVASI ANA TAHLİYE KANALI CİVARI VE ÇUMRA YÖRESİNDEKİ HUBUBAT ALANLARINDA KADMİYUM BİRİKİMİ Rifat Zafer ARISOY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN 2001, 50 sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Prof. Dr. Kemal GÜR Doç. Dr. Sait GEZGİN Bu çalışma, Konya ovası ana tahliye kanalı civarı ve Çumra yöresindeki hububat yetiştirilen tarla toprakları ile ekmeklik ve makarnalık buğday örneklerinde Cd birikiminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kentsel ve sanayi atıkları ile drenaj kanallarının tuzlu sularının karıştığı ana tahliye kanalından sulama yapılan 15, Çumra yöresinden de 20 farklı tarladan alınan toprak (0 - 20 cm) örneği ile buğday çeşitlerinin yaprak ve dane örneklerinde Cd, P ve Zn düzeyleri ICP-AES cihazında tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, toprak ve bitki örneklerinde insan ve hayvan sağlığı açısından Cd birikiminin önemli olmadığı saptanmıştır. Kadmiyum ortalamaları toprakta 10.85, yaprakta 31.27 ve danede ise 21.28 ppb olarak bulunmuştur. Toprağın Cd içeriği ile organik madde, EC, tuzluluk ve kireç kapsamı arasında negatif, pH ve silt muhtevası arasında ise pozitif bir ilişki bulunmuştur. Yapraktaki Cd ile topraktaki Cd, yapraktaki P, pH ve kum yüzdesi arasında negatif, EC, tuzluluk, kireç ve kil içerikleri arasında da pozitif bir ilişki belirlenmiştir. Diğer taraftan danenin Cd konsantrasyonu ile toprağın Cd konsantrasyonu ve pH değerleri arasında ise pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca ana tahliye kanalı civarındaki topraklarda Cd kapsamı (4.36 ppb), Çumra yöresi topraklarınınkinden (15.72 ppb) daha düşük saptanmıştır. Ana tahliye kanalı civarında yetiştirilen buğdayların yapraklarındaki Cd birikimi, Çumra yöresindekine oranla daha yüksek bulunmuştur. Önemli olmamakla birlikte, ekmeklik buğdayların yapraklarındaki Cd konsantrasyonu makarnalık buğday yapraklarındakine göre daha fazla, danedeki Cd konsantrasyonu ise daha düşük olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Konya Ovası, buğday, kadmiyum, fosfor, çinko.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis CADMIUM ACCUMULATION IN KONYA PLAIN MAIN DRAINAGE CANAL AROUND AND ÇUMRA DISTRICT CEREAL FIELDS Rifat Zafer ARISOY Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mehmet ZENGİN 2001, 50 page Jury : Assist. Prof. Dr. Mehmet ZENGİN Prof. Dr. Kemal GÜR Assoc. Prof. Dr. Sait GEZGİN This study was carried out to determine cadmium accumulation in bread and durum wheat samples and the soil samples collected from the fields around Konya plain main drainage canal and in Çumra district. In soil samples taken in 1 5 fields irrigated with drainage water of Canal, polluted with city and industry waste, and 20 fields from Çumra district (0-20 cm), and in leaf and grain samples of wheat grown in these soils, the Cd, P and Zn levels were determined by ICP-AES (Inductively Coupled Plasma - Atomic Emission Spectrometer). According to the results, Cd accumulation in the soil and plant samples was not at toxic level for human and animal health. The Cd averages were found as 10.85 ug kg“1 in the soil, 31.27 ug kg”1 in the leaf and 21.28 ug kg“1 in the grain samples on average. A negative correlation was determined between the Cd content of the soil and organic matter, EC, salt and lime contents of the soil, while a positive correlation was determined between the soil Cd content and soil pH and silt content. Negative correlation were observed between the leaf Cd and the soil Cd, leaf P, soil pH and sand percentage, and a positive correlation between the leaf Cd with the soil EC, salty, lime and clay contents. On the other hand, a positive correlation was also found between the grain Cd and the soil Cd and pH values. In addition, Cd contents of the soils around the main drainage canal were less (4.36 ug kg”1) than Çumra district soils (15.72 ug kg"1). Cd accumulation of wheat leaves taken from the fields around main drainage canal were higher than wheat leaves taken from Çumra District. It is not significant that Cd concentration in bread wheat leaves were higher than the durum wheat leaves, and in bread wheat Cd was less than the durum wheat grain, on average.