Silajlık olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde bitki sıklığının verim ve bazı verim komponentleri üzerine etkileri
The Effect of different planting densities on yield and some yield components of silage corn cultivars
  1. Tez No: 106120
  2. Yazar: SÜLEYMAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT MÜLAYİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silaj, mısır çeşitleri (Zea mays L.), ekim sıklığı, verim ve verim unsurları, Silage, corn cultivars {Zea mays L.), plant density, yield and yield components. 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SİLAJLDC OLARAK YETİŞTİRİLEN MISIR ÇEŞİTLERİNDE BİTKİ SIKLIĞININ VERİM VE BAZI VERİM KOMPONENTLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Süleyman KESKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM 2001, Sayfa : 56 Jüri : Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Doç. Dr. Bayram SADE Yrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇ Bu araştırma 1998 yılında Tarım İşletmelerinin Konya Konuklar Tarım İşletmesinde yürütülmüştür. Araştırmada üç farklı silajhk mısır çeşidi (Karadeniz Yıldızı, Arifiye ve TTM-813) materyal olarak kullanılmıştır. Sıra üzeri mesafeleri 8, 12 ve 16 cm, sıra arası mesafeleri 50, 60 ve 70 cm olmak üzere değişik ekim sıklıkları uygulanmıştır. Araştırmada; bitki boyu, sap kalınlığı, yaprak sayısı, koçan sayısı, ilk koçan yüksekliği, dekardaki bitki sayısı, hasıl verimi, kuru madde verimi, koçan verimi, ham protein oranı, ham protein verimine ait tespit ve analizler yapılmıştır. Çalışmada en fazla ortalama hasıl verimi (5140 kg/da), kuru madde verimi (1472 kg/da) ve ham protein verimi (90.62 kg/da) Karadeniz Yıldızı çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek hasıl verimi 4962 kg/da ile 50 cm sıra arasından ve 5111 kg/da ile 8 cm sıra üzeri mesafesinden elde edilmiştir. Genel olarak bitki sıklığı arttıkça dekardaki bitki sayısında, hasıl, kuru madde ve ham protein veriminde de artışlar meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT PLANTING DENSITIES ON YIELD AND SOME YIELD COMPONENTS OF SILAGE CORN CULTTVARS Süleyman KESKİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor : Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM 2001, Page : 56 Jury : Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM AssocProf. Dr. Bayram SADE Assist. Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇ This research was carried out at Konuklar State Farm in Konya in 1998. In this research, three silage corn varieties (Karadeniz Yıldızı, Arifiye and TTM-813) were used as the material. Inter plant spacings in row of 8, 12 and 16 cm; row spacings of 50, 60 and 70 cm were applied as the plant densities. In this study, plant height, stalk diameter, leaf number, ear number, first ear height, plant number per decar, green yield, dry matter yield, ear yield, crude protein ratio, crude protein yield were determined. The highest mean green yield (5140 kg/da) mean dry matter yield (1472 kg/da) and mean crude protein yield (90.62 kg/da) was taken from Karadeniz Yıldızı variety. The highest mean green yield with 4962 kg/da and 5111 kg/da were obtained from row spacing of 50 cm and inter plant spacing of 8 cm, respectively. Particularly, when the plant densities were increased, the values of plant number per decar, green, dry matter and crude protein yield raised.