Diyarbakır yöresinde 10-12 yaş okul çağı çocukların büyüme-gelişme beslenme alışanlıkları ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi
The Evaluation on the growth-development, nutritional habits and nutritional status at the age of 10-12 who goes to first education schools in area of Diyarbakır
- Tez No: 106132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, gelişme, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beslenme durumu, Growth, development, height, weight, nutritional status
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DİYARBAKIR YÖRESİNDE 10-12 YAŞ OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARIN BÜYÜME-GELİŞME, BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Elif YILDIRIM Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nihat AKIN 2001 Sayfa:88 Jüri: Prof. Dr. Adem ELGÜN Doç. Dr. Nihat AKIN Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR Bu araştırma Diyarbakır yöresinde ilköğretim çağında olan 10-12 yaş grubu toplam 200 çocuğun büyüme ve gelişmeleri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim durumlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kesitsel tipte olup araştırıcı tarafından anket uygulanmış, çocukların vücut ağırlıkları ile boy uzunluğu ölçümleri alınmıştır. Çocukların çoğunluğu üç öğün yemek yemekte olup %54.5'inin yemek seçtiği, ara öğünlerde en çok ekmek-peynir (%61.5) meyve (% 53.5)nin tüketildiği sütün çocukların çoğunluğu tarafından içildiği (%83) ancak süt içiminin miktar ve sıklığının az olduğu (%78.4'ü haftada 3-4 defa ve daha az olmak üzere yarım veya bir su bardağı) görülmüştür. Vücut ağırlığı ve boy uzunluğu açısından NCHS (Amerikan Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi ) standartlarına göre çocukların %61.5'i ağırlık %72'si boy yönünden; Neyzi ve arkadaşlarının hazırlamış olduğu standartlara göre %73'ü ağırlık, %76'sı boy yönünden büyüme ve gelişme geriliği gösterirken Koksal standartlarına göre bu oranların önemli derecede az olduğu çocukların %6.8-21.9'u ağırlık, %1.2-1.7'si boy yönünden büyüme-gelişme geriliği gösterdikleri tespit edilmiştir. Çocukların kalsiyum (%39), vitamin A (%65), riboflavin (%13.5), niasin (%58.5) ve vitamin C (%23) tüketimlerinin yetersiz olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis THE EVALUATION ON THE GROWTH, DEVELOPMENT NUTRITION HABITS AND THE NUTRITIONAL STATUS AT THE AGE OF 10-12 WHO GOES TO FIRST EDUCATION SCHOOLS IN AREA OF DİYARBAKIR. Elif YILDIRIM Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Engineering of Food. Supervisor: Doç. Dr. Nihat AKIN 2001 Page: 88 Jury : Prof. Dr. Adem ELGÜN Doç. Dr. Nihat AKIN Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR This research has been done to evaluate the growth and development status,the nutrition habits and the nutritional status of 200 children at the age of 10- 12 who goes to first education schools in the area of Diyarbakir.This cross-sectional research is formulated through the application of the questionnaire and the measurment of the heights and weights of the students. Most of them have been to have their meals three times in a day, but 54.5 % of them choose foods for eating, the kinds of the most favorably consumed food among the meal times were bread and cheese(61.5%),fruit(53.5%)the drinking of milk (83 %) by most of them was determined, but the amount and the drinking frequent of drinking milk is not much (78 % of them drink one or half normal glass milk for three or four times in a week this average sometimes decrease). According to the NCHS standards the 61.5 % of the children in weight and 72 % of them in height; as the standard of Neyzi and his friends the 73 % of them in weight and 76 % of them in height showed the slowness in growth and development. According to the Koksal standarts have determined that these rations are considerably less; and 6.8-21.9 % in weight and 1.2-1.7% in height showed the slowness of growth and development. The consumptions of calsium (39 %) vitamin A (65 %), riboflavin (13.5 %) niacin (58.5 %) and vitamin C (23 %) have been determined very lower than the recommendations.