Bilgisayar destekli geometri öğretiminin ilköğretim öğrencilerinin başarısı üzerine etkilerinin araştırılması
Geometry teaching assisted by computer and the research of its effections on primary education student's success
- Tez No: 106131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ARDAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Geometry Teaching, Instructional Technology, Computer Assisted Geometry Teaching
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ GEOMETRİ ÖĞRETİMİNİN İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Filiz ÖNDER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Doç- Dr. Halil ARDAHAN 2001, 114 Sayfa Jüri: Doç.Dr. Halil ARDAHAN Doç. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Yrd. Doç. Dr. Hacı SULAK Bu araştırmada ilköğretim yedinci sınıflarda, bilgisayar destekli geometri öğrenen grup ile geleneksel grubun geometri erişileri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelendi. Araştırma 1999 -2000 öğretim yılında Özel Model İlköğretim Okulu ve Mehmet Karaciğanlar İlköğretim Okulunun yedinci sınıfında yürütüldü. Yukarıda ismi geçen okullardan rasgele seçilmiş on üç on dört yaşlarındaki altmış iki öğrencinin başarıları değerlendirilmiştir. Özel Model İlköğretim Okulunun 7A sınıfından on altı öğrenci, 7B sınıfından on beş öğrenci, Mehmet Karaciğanlar İlköğretim Okulunun 7E sınıfından on altı öğrenci, 7H sınıfından on beş öğrenci rasgele seçilmiştir. Çalışmanın başlangıcında otuz soruluk ön seviye testi yirmi öğrenciye uygulandı. Test sonuçları değerlendirildikten sonra yirmi soruluk nihai test hazırlandı. Bilgisayar destekli öğretimin sonunda öğrencilerin etkinliklerle ilgili görüşlerini anlamak için altı öğrenciyle görüşüldü, yapılan sözlü görüşmeler kaydedilerek daha sonra çözümlendi. Testler ve görüşmeler sonunda elde edilen verileri değerlendirmek için standart sapma, aritmetik ortalama, iki grubun başarı farklarını karşılaştıran t testi kullanıldı. Sonuçta bilgisayar destekli geometri öğrenen grup ile klasik grup arasında 0,05 anlamlılık düzeyinde bir fark olduğu görüldü. Bilgisayar destekli geometri öğrenen grubun erişisi klasik gruptan daha yüksekti. Anahtar Kelimeler : Geometri Öğretimi, Öğretim Teknolojisi, Bilgisayar Destekli Geometri Öğretimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. S. Thesis GEOMETRY TEACHING ASSISTED BY COMPUTER AND THE RESEARCH OF ITS EFFECTIONS ON PRIMARY EDUCATION STUDENTS' SUCCESS Filiz ÖNDER Selçuk University Institute of Sciences Department of Mathematics Education Advisor : Assoc. Prof. Dr. Halil ARDAHAN 2001, 114 pages Jury : Assoc. Prof. Dr. Halil ARDAHAN Assoc. Prof. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Assis. Prof. Dr. Hacı SULAK In this investigation, it was compared the differences which are meaningful or not on the attainments of the Computer Assisted Geometry learning group with the traditional group in the seventh classes of secondary schools. This investigation was based on seventh classes of the schools Özel Model İlköğretim Okulu and Mevlana Mehmet Karaciğanlar İlköğretim Okulu in 1999-2000. It was evaluated the success of sixty to students chosen randomly from the mentioned schools at the age of thirteen and fourteen. It was chosen sixteen students randomly from the class 7A, fifteen students from the class 7B of Özel Model İlköğretim İlköğretim Okulu and sixteen students from the class 7E and fifteen students from the class 7H of Mevlana Mehmet Karaciğanlar İlköğretim Okulu. At the beginning of the study, we applied the Access Level Test (A.L.T.) which consist of thirty questions on the twenty students. After, evaluating the test results we reorganized the test as summative test. After the Computer Assisted Geometry teaching activities we interviewed with six students to understand the opinions on the activities they learned. The interview and the opinions of the students are recorded and solved later. To evaluate the data gathered from the tests and interview we used descriptive statistical techniques such as standard deviation, arithmetic mean and t-test to compare the differences between the achievements of the two groups. We find out that the differences between the success of Computer Assisted Geometry learning group and the traditional group is meaningful within 0,05. This means that the success of Computer Assisted Geometry learning group is higher than traditional group.