Farklı fonksiyonlarda renk kullanımına ilişkin yaklaşımların değerlendirilmesi
Evaluation of the approaches towards the usage of color in different functions
  1. Tez No: 106145
  2. Yazar: FERDA YAMANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İNCESAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, Mekan, Fonksiyon, Psikolojik Mekan, Color, Space, Function, Psychological Situation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Renk, tüm görsel sanatlarda olduğu gibi mimarlıkta da vazgeçilmez bir tasarım öğe sidir. Ancak mimaride kullanımının hak ettiğince gerçekleştirildiğini söylemek mümkün değildir. Profesyonelce gerçekleştirilen projelerin dışında, genel olarak renk, fonksiyon dikkate alınmadan, gelişigüzel uygulanmaktadır. Bu nedenle, bu araştırmada rengin mimari açıdan mekansal ve fonksiyonel birlikteliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma esnasında, fonksiyon - renk - mekan birlikteliği dikkate alınarak örnekler seçilmiştir. Seçilen örneklerin, gerçekleştiren mimarın belirlediği kriterler ve fonksi yonların üzerinde taşıdığı özellikler sonucunda, olumlu ve olumsuz yönleri tespit edil miştir. Araştırma alanı olarak, farklı yaş, cinsiyet ve kültür seviyesindeki bireylerin kullandığı değişik fonksiyonlar üzerinde durulmuştur. Literatür araştırması ve incelene örnekler sonucunda, rengin mekandaki psikolojik etkiler, mekansal etkiler, mekan algısı üzerindeki etkileri ve fonksiyona uygun renk kullanımı değerlendirmeye alınmıştır. A- raştırmanın bir amacıda doğru mesaj ve psikoloji için alternatif renk düzenlemeleri ö- nermektir. En önemli amaç hem fiziksel hem de psikolojik açıdan her türlü ihtiyaçların karşılandığı çağdaş mekanların gerçekleştirilmesidir. Gerçekleştirilen araştırmanın so nucunda, mekan - fonksiyon birlikteliği doğrultusunda renk alternatiflerinin belirlenme si ve doğru renk kullanımının gerçekleştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Color, like in all visual arts, is an undivertable mean of design in archtecture. Advantage is taken from visual arts when considering the magic of the color. However, not the same can be said about the rightful usage in architecture when putting it into reality. Except the projects verified professionally, without taking the function generally into consideration, it is fulfilled at random. Therefore, the evalution of mechanical and functional unity of the color in this research from the point of architecture has been aimed. During the research, the usage of the color in architecture, functional (color) space unity has been considered and various examples, both positive and negative, have been studied. Is the area of research, atleution has been given to various functions being used by gathered individuab having a different age, sex and cultural level. Paralled to this, the psychological effects, mechanical effects and the effects on the spacial perception have been studied. The unity of space - color - fiintion as well as negative properties caused by mis application have been teken into evalution. Another aim of the research is to suggest alternative color organisations for a right message and psychology. The most important aim, however is the realisation to meet all kinds of needs both from a physiological and psychological point of view in a modern atmosphere.