Giymir-Gilet (Konya) çevresinin jeoloji ve hidrojeoloji incelemesi
Geology and hidrogeology investigation around of the Giymir and Gilet (Konya)
- Tez No: 106149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER GÖÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karsting, Lapiye, Karren. vi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GİYMİR - GİLET YAYLALARI (KONYA) ÇEVRESİNİN JEOLOJİ ve HİDROJEOLOJİ İNCELEMESİ Şennur SEYHAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman Yrd.Doç.Dr. Güler GÖÇMEZ 2001, 70 Sayfa Jüri Prof.Dr. Yüksel AYDIN Yrd.Doç.Dr. Güler GÖÇMEZ Yrd.Doç.Dr. Ferhat BAYRAM Bu çalışmada yaklaşık 400 km2,lik bir alanın jeoloji haritası hazırlanmış, genelleştirilmiş dikme kesiti çıkarılmış ve kireçtaşlarındaki karstlaşma ve karst parametreleri belirlenmiştir. Temelde Üst Permiyen Alt Jura yaşlı mermer, metaçört ara tabakalarından oluşan Nuras formasyonu bulunmaktadır. Bunun üzerine yanal geçişli, Kretase yaşlı Karasivri formasyonu gelmektedir. Üst Kretase yaşlı Milis formasyonu, çakıltaşı, metakumtaşı, şist, metaçört, mermerlerden 111oluşmakta ve Karasivri formasyonu üzerine uyumlu gelmektedir. Bu birimin üzerine tektonik dokanakla Üst Kretase yaşlı Koçyaka ofiyolitli karışığı gelmekte olup bunu ise yine tektonik dokanakla Çayırbağı ofiyoliti takip etmektedir. Tüm bu birimleri uyumsuz olarak Topraklı formasyonu örtmektedir. İnceleme alanındaki kireçtaşları bol kırıklı, çatlaklı, erime boşluktu olup, karstlaşma oldukça gelişmiştir. Kireçtaşlarında karstlaşma sonucu oluşan lapye, karren, erime çukuru ve kepçe yapıları ve mağaralar oldukça ilginçtir. İnceleme alanındaki kireçtaşları, mermerler, çakıltaşları, kumtaşları akifer kaya özelliğindedir. Yeraltısuyu akım yönü güneybatıdan kuzeydoğuya doğru olup, hidrolik eğim 1.6 x 10 3 değerindedir. İnceleme alanındaki sondaj kuyularından derlenen su örneklerinin fiziko-kimyasal tahlilleri yaptırılmış, elde edilen sonuçlar türlü diyagramlarla yorumlanmış ve içilebilir özellikte oldukları saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Karstlaşma, Lapye, Karren. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS GEOLOGY AND HIDROGEOLOGY INVESTIGATION AROUND OF THE GIYMIR AND GILET (KONYA) Şen n ur SEYHAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Engineering Danışman Assoc. Prof. Dr. Güler GÖÇMEZ 2001, 70 Page Jüri Prof.Dr. Yüksel AYDIN Assoc. Prof. Dr. Güler GÖÇMEZ Assoc. Prof. Dr. Ferhat BAYRAM In this study, geological map of approximately 400 km2 of area is prepared, general column is prepared and karstifications in the limestones and karst parameters are determined. In basis, upper Permian-under Jurassic old marble and there is Nuras formation is made of space plates of meta cherty, latheral passed Cretaceus oldest Karasivri formationis comeing over this plates. The Upper Cretaceous oldest Milis formation, pebble, meta sandstone, schist, meta cherty are made of marble and it is harmonious over Karasivri formation. Over this unit withtechnically overian Upper Cretaceous oldest Koçyaka ophiolitic melange is comeing and technically overian Çayıbağı ophiolist is following this unit. All of this units are covered with Topraklı formation as inharmonious. Limestone, in the study area are more broken, joint, karstic cavities, karstifications are mode improved. Existing after the karstifications of limestones, lapiye, karren, karst, cup-type and caves are very intersting. Limestones, marbles, pebbles, sandstones in the study area are property of aquifer stone. Current direction of underground water is from south-west to north-east and hydrolic slope is 1.6 x 10'. Physico-chemical testes are maded in the study area. And the results are showed with many diagrams. The water in this study area can be drink.