Yerli tip harman makinasında aspiratör kanat tiplerinin ayırma performansına etkisinin belirlenmesi
Determination the effect of fan blade types on separation performance for local type thresher
- Tez No: 106151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Harman makinası, aspiratör kanat tipi, tane kayıpları, ayırma performansı. i, Thresher, fan blade type, grain losses, separation performance. 11
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YERLİ TİP HARMAN MAKİNASINDA ASPİRATÖR KANAT TİPLERİNİN AYIRMA PERFORMANSINA ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Mehmet Hakan SONMETE Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Fikret DEMİR 2001, Sayfa: 51 Jüri : Doç. Dr. Fikret DEMİR Doç. Dr. Mustafa KONAK Yrd. Doç. Dr. Haydar HACISEFEROĞULLARI Bu çalışmada, yerli tip harman makinalannda kullanılan aspiratörlerde iki farklı kanat tipi, üç farklı aspiratör dönü sayısı ve üç farklı eksantrik dönü sayısının ayırma (temizleme) performansına etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla bağımsız parametrelerden kanat tipi, aspiratör ve eksantrik dönü sayısının toplam kayıp tane oranı (kırık tane ayırma oram, temizleme kaybı oranı, harmanlanmamış tane oranı) ve temizleme oranına etkileri belirlenmiştir. Ki ve K2 kanat tiplerinde hava hızı, kırık tane ayırma oram, temizleme kaybı oram, harmanlanmamış tane oram, toplam kayıp tane oram ve temizleme oram değerleri sırasıyla 12.626...15.506 m/s ve 16.746... 20.806 m/s, % 0.75... % 1.18 ve % 0.76... % 1.05, % 0.27... % 2.56 ve % 0.32... % 2.38, % 0.34...% 0.66 ve % 0.29... % 0.71, % 1.78... % 4.19 ve % 1.64... % 3.68, % 95.39...% 98.35 ve % 97.17... % 99.17 arasında değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION THE EFFECT OF FAN BLADE TYPES ON SEPARATION PERFORMANCE FOR LOCAL TYPE THRESHER Mehmet Hakan SONMETE Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fikret DEMİR 2001, Pages: 51 Jury: Assoc. Prof. Dr. Fikret DEMİR Assoc. Prof. Dr. Mustafa KONAK Assist. Assoc. Prof. Dr. Haydar HACISEFERO?ULLARI This study was aimed to determine the effect of the two different blade types, three different fan rotation number and three different eccentric rotation number on separation (cleaning) performance for local type thresher. For this purpose, the effects of blade types, the ratio of fan and eccentric rotation number from independent parameters to total grain losses ratio (damaged grain separation ratio, cleaning losses ratio, unthreshed out grain ratio) and cleaning ratio were determined. In Kj and K2 blade types, air velocity, damaged grain separation ratio, cleaning losses ratio, unthreshed out grain ratio, total grain losses ratio, cleaning ratio varied as 12.626...15.506 ms-1 and 16.746... 20.806 ms"1, 0.75 %... 1.18 % and 0.76 %... 1.05 %, 0.27 %... 2.56 % and 0.32 %... 2.38 %, 0.34 %...0.66 % and 0.29 %... % 0.71, 1.78 %... 4.19 % and 1.64 %... 3.68 %, 95.39 %... 98.35 % and 97.17 %... 99.17 % respectively.