Konya yöresinde değişik havuç çeşitleri ve farklı ekim zamanlarının havuç verim kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar
Researches on the effects to the yield and quality of various carrot cultivars grown and different sowing dates in Konya province
- Tez No: 106168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Carrot, yield, quality, sowing date, Konya iv
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA YÖRESİNDE DEĞİŞİK HAVUÇ ÇEŞİTLERİ VE FARKLI EKİM ZAMANLARININ HAVUÇ VERİM VE KALİTESİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Tahsin SARI SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yard. Doç. Dr. Mustafa PAKSOY 2001, Sayfa: 61 Jüri : Prof.Dr.Zeki KARA Yrd.Doç.DnMustafa PAKSOY Yrd.Doç.Dr.İ.Hakkı KALYONCU Değişik havuç çeşitlerinin verim ve kaliteleri üzerine farklı ekim zamanlarının etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde 1999 yılı vegetasyon periyodunda yürütülmüştür. Tohumlar 15 Mart, 20 Nisan, 20 Mayıs ve 20 Haziran tarihlerinde 2.4 m2'lik parsellere 0.2 x 0.025 - 0.05 m sıra arası ve sıra üzeri mesafe ile ekilmişlerdir. Deneme deseni 4 yinelemeli bölünmüş parseller deneme deseni olup, elde edilen sonuçlar bu metoda göre istatistiki analize tabi tutulmuşlardır. Denemede Asubeni Fi, Bertan Fi, Nantura Fi, Nansen Fi, Tito, Nantes ve Nantes sk-3 çeşitleri kullanılmış ve toplam kök verimi, ortalama kök ağırlığı, kök çapı, kök uzunluğu, bitki boyu, yaprak boyu, beta karoten, pH, toplam kuru madde, suda çözünebilir kuru, meyve rengi belirlenmiştir. Deneme sonucunda üzerinde çalıştığımız çeşitler için Konya yöresinde Nisan ayının ikinci yarısından (9673.29 kg/da) Mayıs ayımn ikinci yansına kadar (7985.00 kg/da) olan dönemin tohum ekim zamanı olarak tavsiye edilebileceği belirlenmiştir.Tohum ekiminin Mart (6422.04 kg/da) ve Haziran (3628.75 kg/da) aylarında yapılmasıyla verimde önemli derecede düşme olduğu gözlenmiştir. Araştırmada en yüksek toplam kök verimi (9139.88 kg/da) ve ortalama kök ağırlığı (105.60 g/bitki) Asubeni Fi çeşidinde, en yüksek ortalama kök uzunluğu ise Nantura Fi (17.09 cm) çeşidinde kaydedilmiştir. Ekstra kalite kök verim değerleri sırasıyla Nantes sk-3 (1066.03 kg/da) ve Bertan Fi (977.37 kg/da) çeşitlerinde, I. sınıf kök verimi ise Tito (3309.66 kg/da), Asubeni Fi (3151.66 kg/da) ve Nantes (3146.73 kg/da) çeşitlerinde en yüksek olmuştur. İncelenen diğer kalite kriterleri bakımından da yeterli bulunan Nantes sk-3, Bertan Fi, Tito, Asubeni Fi ve Nantes çeşitleri Konya yöresinde yapılacak havuç yetiştiriciliğinde ümitvar görünmektedir. ANAHTAR KELİMELER : Havuç, verim, kalite, tohum ekim zamanı, Konya. ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCHES ON THE EFFECTS TO THE YIELD AND QUALITY OF VARIOUS CARROT CULTIVARS GROWN AND DIFFERENT SOWING DATES IN KONYA PROVINCE Tahsin SARI SELÇUK UNÎVERSİTY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF HORTICULTURE Supervisor : Assist Prof. Dr. Mustafa PAKSOY 2001, Page: 64 Jury: Prof.Dr.Zeki KARA Assist. Prof.Dr.Mustafa PAKSOY Assist Prof.Dr.LHakkı KALYONCU This study proposing various carrot cultivars, their yield, quality and the effects of different sowing dates was carried out in the vegetation period of 1999 in the University of Selçuk, the Faculty of Agriculture, Konya, TURKEY. The seeds were sowed in 15 March, 20 April, 20 May, and 20 June to the parcels of 2.4 m2 in a area of 0.2 x 0.025 - 0.05 m. The design is the divided parcels (split plot) and includes 4 replicates, and the data was analyzed based on this statistical method. The cultivars of Asubeni Fi, Bertan Fi, Nantura Fi, Nansen Fi, Tito, Nantes, and Nantes sk-3 were studied and total root yield, root weight, average, length, diameter, plant height, leaf length, total soluble solid contents, beta-carotene, pH, total dry weight, fruit color were measured. The period from the second half of April to the second half of May was found to be best as sowing date in Konya province. Sowing in March and June was detected to be causing a considerable loss in yield. inThe total root yield (9139.88 kg/da) and average root weight (105.60 g/plant) were detected in Asubeni Fi and the highest average of root length in Nantura Fi (17.09 cm). The highest extra quality root yields were faund in Nantes sk-3 (1066.03 kg/da) and Bertan Fi (977.37 kg/da) cultivars. The highest first quality root yields were found in Tito (3309.66 kg/da), and Asubeni Fi (3151.66 kg/da), and Nantes (3146.73 kg/da) cultivars respectively. These carrot cultivars (Nantes sk-3, Bertan Fi, Tito, Asubeni Fi, and Nantes), also analyzed for the other agronomic features, seem promising for the province of Konya.