Eksenel yük etkisindeki çelik tel fiber takviyeli etriyeli betonarme kolonların davranışı
The behaviour of reinforced concrete columns having stirrups reinforced with steel fibers under the effect of axial load
- Tez No: 106169
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. M. YAŞAR KALTAKÇI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Etriyeli betonarme kolon, çelik tel fiber, fiberli beton, eksenel yük davranışı I, R/C columns with stirrups, steel fibers, fiber concrete behaviour under axial loading II
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EKSENEL YÜK ETKİSİNDEKİ ÇELİK TEL FİBER TAKVİYELİ BETONARME KOLONLARIN DAVRANIŞI Ülkü S. YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. M. Yaşar KALTAKCI 2001,134 sayfa Jüri: Doç. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. Rıfat SEZER Yrd. Doç. Dr. Mehmet KAMANLI Betonun; teknolojisindeki gelişmeler sonucunda,yeni teknikler ve yeni malzemeler yardımıyla,kullanıldığı ortamda karşılaştığı fiziksel ve kimyasal etkilere karşı güçlendirilerek, çok daha verimli hizmet verebilecek bir yapı malzemesi olacağı anlaşılmıştır.Beton içerisine teknik özellikleri yüksek çelik tel fiberlerin katılması, bu amaçla yapılan araştırmalardan birisidir. Bu çalışmada, eksenel yük etkisi altodaki çelik tel fiberli ve fibersiz etriyeli betonarme kolonların davranışları incelenmiştir.T.S.E. standartlarına uygun olarak hazırlanmış çelik tel fiberli ve fibersiz aynı kalitedeki normal agregalı hazır beton ve değişik kalitede çelik donatı kullanılarak üretilen 18 adet kolon numunesi eksenel yük altında deneye tabi tutularak eksenel yük-birim şekil değiştirme ilişkileri, yükleme altındaki çatlak gelişimi, taşıma güçleri ve şekil değiştirmeleri elde edilmiştir. Bu değerler kendi içlerinde gruplar halinde karşılaştınlmıştır. Ayrıca deneysel bazı değerler hesap sonucunda bulunan teorik değerlerle karşılaştınlmıştır. Böylece betonda çelik tel fiber kullanımının, etriyeli betonarme kolonların eksenel yük davranışına olumlu ve olumsuz etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSRACT Master Thesis THE BEHAVIOUR OF REINFORCED CONCRETE COLUMNS HAVING STIRRUPS AND REINFORCED WITH STEEL FIBERS UNDER THE EFFECT OF AXIAL LOAD Ülkü S.YILMAZ Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI 2001,134 pages Jury: Assoc. Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist. Prof. Dr. Rıfat SEZER Assist. Prof. Dr. Mehmet KAMANLI Concrete; result of developments in technology, by the help of new techniques and new materials, become much more resistant to physical and chemical effects and can be used much more effectively. Adding high strength steel fibers in concrete is a research of this type. In this research, the behaviour of R/C columns, having stirrups and produced by normal concrete and steel fiber concrete are investigated. Eighteen columns designed according to Turkish Standard For Designing (TS 500 ).They have same quality of fiber and without fiber concrete and two types of steel quality. They are tested under axial load and Axial Load-Unit Strain, crack mechanism under loading, bearing capacities and deformations are obtained. The results obtained from tests are compared with the theoretical values. As a result, positive and negative effects of fibers on axially loaded columns with stirrups are tried to be determined.