Dijital eğitim seti
Digital education set
- Tez No: 106170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Elektronik, Lojik Tasarım, Donanım, Entegre Devreler, Dijital Elektronik Deney Seti, Digital Electronics, Logical Design, Hardware, Integrated Circuits, Digital Electronics Experiment Set
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DİJİTAL EĞİTİM SETİ Gülay TEZEL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bügisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman:Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI 2001, 63 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Doç. Dr. Ferruh YILDIZ Doç.Dr. Fatih BOTSALI Sayısal tasarım, elektronik yada bilgisayar eğitimi veren fakültelerde okutulan temel derslerdendir. Sayısal tasarım derslerinde bilgisayar donanımının veya sayısal kontrol teknolojisinin temeli anlatılmaktadır. Bu konularda uygulama geliştirebilmek için bu dersin uygulamalı olarak verilmesi önemli bir konudur. Laboratuar dersleri esnasında hem harcanan zamanı hem de maliyeti azaltmak ve yapılan deneyin daha basit uygulanabilmesi için Dijital Eğitim Seti gibi özel olarak üretilmiş setler kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada da elektronik veya bilgisayar eğitimi alan öğrencilerin kullanabileceği ve bu öğrencilerin bilmesi gereken temel entegre devreleri ve bazı uygulamaları içeren eğitim amaçlı bir dijital deney setinin tasarımı ve imalatı yapılmıştır.İmalatı yapılan deney setinin anlaşılması tesit ve kullanımı kolaydır. Bu deney seti ile öğrencilerin entegre devreler ve uygulamalarım etkin biçimde öğrenmesi sağlanabilmektedir. Tezin 1. bölümünde amaç-kapsam ve materyal-method hakkında bilgi verilmiştir. 2. bölümde bu uygulamanın yapılmasının amaçları ve sağlayacağı faydalar hakkında bilgi verilmiştir. 3. bölümde sayısal elektronik tasarımında temel olan eleman sistemleri ile ilgili bilgiler vardır. 4. bölümde Dijital Eğitim Seti'nin tasarım aşamaları anlatılmış ve set üzerinde bulunan ve çalışmakta olan küçük uygulamalar ile ilgili bilgiler verilmiştir. 5. bölümde ise Deneysel Çalışmalar vardır. Bu seti kullanarak yapılabilecek örnek uygulamalara yer verilmiş ve bunların uygulama aşamaları belirtilmiştir. 6. bölümde sonuçlar anlatılmıştır. Set üzerinde bulunan entegrelerin katalog özellikleri ise EKLER bölümüne ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DIGITAL EDUCATION SET Gülay TEZEL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI 2001, 63 Pages Jury: Assoc. Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Assoc. Prof. Dr. Ferruh YDLDIZ Assoc. Prof. Dr. Fatih BOTSALI Digital Design is one of the basic lectures taught in the faculties in which electronics and computer educations are given. In digital design lectures, the fundamentals of computer hardware and digital control technology are explained. In order to develop the practice in these subjects. There are needed to use some special sets like Digital Education Set in order to minimize the time waste during the labrotary lectures and make experiment in a simpler manner. Also in this study, there was made the design and production of digital experimental set which has the education purpose and consists of basic integrated circuits and some applications that can be used by the students who take electronics and electronics education.Understanding the produced experimental set is simple and usage is easy. By using this set, it can be possible for students to learn the integrated circuits and and their applications effectively. In the first part of the thesis, the information about aim-scope and material- method was given. In the second part, the aim of this project and benefit it will give were explained. In the third part, there was given information about the component systems that are the fundamentals of the digital electronical design. In the fourth part, the design stages of the Digital Education Set were explained and the information about the little applications existing and working on the set was given. In the fifth part, there exist Experimental Studies, sample applications and their application stages were desciribed. In the sixth part, the discussion of results were explained. The catalog properties integrated components on the set were added to Appendices part of thesis.