Yeni bir yüksek gerilim kısmi boşalma arama ve ölçme sistemi
A New high voltage partial discharge detection and measurement system
  1. Tez No: 106179
  2. Yazar: NEJAT YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRZAHAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek gerilim, kısmi boşalma, dijital teknikler, boşalma dedektörü. iv, High voltage, partial discharge, digital techniques, discharge detector. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Doktora Tezi YENİ BİR YÜKSEK GERİLİM KISMI BOŞALMA ARAMA ve ÖLÇME SİSTEMİ Nejat YAVUZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL 2001, 110 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL Prof. Dr. Ahmet RUMELİ Prof. Dr. Sezai DİNÇER Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Yrd. Doç. Dr. Yüksel ÖZBAY Yüksek gerilim altında çalışan cihaz ve elemanların izolasyonu, çalışma geriliminde zamanla bozulabilir. Bozulmanın en önemli nedenlerinden biri, izolasyonu sağlayan dielektrik malzeme içinde, yüzeyinde veya yakınında meydana gelen kısmi boşalmalardır. Dielektrik malzemelerde dahili boşalmalar, dielektrik dayanımı düşük bölgelerin varlığıyla ortaya çıkar. Bu bölgede yer alan malzeme, kendini çevreleyen malzemeden daha düşük zorlanma altında delinir. Yüzey boşalmaları, dielektrik yüzeyine paralel bir zorlanma varsa, korona boşalmaları ise yüksek gerilimde bulunan sivri uçlarda ve keskin kenarlarda oluşur. Kısmi boşalmalar genlikleri küçük olsa da malzemenin yapısında gittikçe artan bir bozulmaya ve neticede tam delinmeye neden olabilir. Bu nedenle yüksek gerilim mcihaz ve elemanlarında, işletmeye verilmeden önce kısmi boşalmaların araştırılması, ortaya çıkabilecek ekonomik ve teknik problemlerin önceden önlenmesi açısından çok önemlidir. Kısmi boşalma tesbitinde boşalma neticesinde ortaya çıkan elektromanyetik radyasyon, ısı, ışık ve gürültü yayılması, gaz basıncında ve kimyasal özelliklerde değişim, görünür yük transferi gibi değişik parametreler kullanılır. Günümüzde boşalma genliğinin ölçülmesinde iki farklı metot kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi; elektromanyetik radyasyon yayılımını dikkate alan, son yıllarda daha az tercih edilen radyo etki gerilim (RTV) ölçümü metodudur. İkinci metot ise boşalmanın gerçekleştiği numunenin terminalleri arasında transfer edilen yükü esas alan, görünür yük ölçümüdür ve doğrudan boşalma genliğinin bir ölçüsüdür. Kısmi boşalmaların dijital teknikler kullanılarak ölçülmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, görünür yük ölçümü metodu kullanıldı. Tasarlanıp gerçekleştirilen yeni dijital kısmi boşalma dedektöründe, giriş ünitesi ve kuvvetlendiriciden geçirilen boşalmaların neden olduğu küçük genlikli gerilim darbeleri, elektronik bir kartta işlendikten sonra, analog-dijital çevirici (ADC) kullanılarak bilgisayar ortamına aktarıldı. Delphi 3.0 yüksek seviyeli programlama dilinde bir program paketi hazırlanarak, darbe gerilimi genliğinin gözlenmesi yerine, doğrudan pikokulomp (pC) olarak boşalma genliği ölçüldü. Genlik tesbitinde en az hatayla ölçüm yapılması için, hazırlanan programda sıralama ve seçtirme algoritmaları kullanıldı. Elde edilen sonuçlar geleneksel analog ölçme cihazlarıyla karşılaştırıldığında, çok daha hassas ve kararlı sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A NEW HIGH VOLTAGE PARTIAL DISCHARGE DETECTION AND MEASUREMENT SYSTEM Nejat YAVUZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Mirzahan HIZAL 2001, 110 Pages Jury: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL Prof. Dr. Ahmet RUMELİ Prof. Dr. Sezai DİNÇER Assist. Prof. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Assist. Prof. Dr. Yüksel ÖZBAY The insulation system of the high voltage apparatus may deteriorate under normal working conditions in time. One of the most important causes of this deterioration is the partial discharges within, adjacent or on the surface of the dielectric material of the insulation. Internal discharges in a dielectric occur in inclusions of low dielectric strength. The material in the inclusion breaks down at a stress which is lower than the breakdown strength of the surrounding dielectric. Surface discharges may take place if there exists a stress component parallel to a dielectric surface. Corona discharges occur around sharp points or edges at high voltage. Although the magnitude of partial discharges are usually small they can cause progressive deterioration and ultimate breakdown of the insulation. Thereforebefore high voltage apparatus is put into service the existence of partial discharges must be investigated to avoid economical and technical problems. In partial discharge detection different parameters can be used such as electromagnetic, light, heat and noise radiation, change in the gas pressure and chemical properties, apparent charge transfer between the terminals of the sample. Today two methods of partial discharge measurement are in use, the radio influence voltage (RIV) and the apparent charge method. At the end of seventies, the RIV method was used almost exclusively but during the last 20 years it has been gradually replaced by the apparent charge measurement which gives more accurate results. In this study, a new partial discharge detector is designed and realized to measure partial discharges using the apparent charge transfer method. The new partial discharge detector employs solid state electronics and modern digital and computer techniques. The small voltage impulses caused by the partial discharges are detected and amplified. The signals are processed in the electronic circuit of the digital detector. The peak values of the impulses are sampled and digitized using an analog to digital converter (ADC). The high level programming language Delphi 3.0 is utilized to develop a software for treatment of the digital information on the ports of the ADC. The results of the measurements show the discharge magnitude in Pico coulombs (pC) directly. For minimizing reading errors of ADC, sorting and selection algorithms are performed. When the test results are compared, the new digital detector is more sensitive and reliable with respect to traditional analog discharge detectors.