PWM kontrollü doğrultucular ile şebeke akımının aktif olarak şekillendirilmesi
Active shaping of the mains current with PWM controlled rectifiers
- Tez No: 106209
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEREN YILDIRMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PWM kontrollü doğrultucular, ac-dc konverterler, güç faktörü düzeltme, boost doğrultucu, kesintili iletim modu. xııı, PWM rectifiers, ac-dc converters, power factor correction, boost rectifier, discon tinuous conduction mode. xiv
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Bu çalışmada, şebekeden çekilen akımı aktif olarak şekillendirmek için kullanılan tek fazlı ve üç fazlı yüksek frekanslı çeşitli PWM doğrultucu devrelerinin çalışmaları ve şebeke akımı üzerindeki etkileri incelenmektedir. Sinusoidal kaynak tarafından beslenilen nonlineer bir devre için temel tanımlar verilmiş ve bu tanımlara göre alışılmış doğrultucu sistemleri için distorsiyon oranlan hesaplanmıştır. Bu distorsiyon miktarları, harmonik standartlarında belirlenen sınırlan aşabilmektedir. Tek fazlı akım şekillendirme devresi olarak bir tek anahtarlı boost doğrultucunun çalışma şekli ve kont rol teknikleri incelenmiştir. Çift yönlü güç akışı için, geçmişte kullanılan arka arkaya bağlı bir ters paralel konverter çiftindeki problemleri aşmak için bir anahtarlamalı konverter devresi ele alınmıştır. Tek anahtarlı bir DCM boost doğrultucunun çalışma prensibi ele alınmış ve doğrultucu ele- manlan üzerindeki maksimum akım ve gerilim değerleri hesaplanmıştır. Aynca, gerilim transfer oranının şebeke akımlan ve güç faktörü üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Şebeke akımında baskın olan 5. harmoniği azaltmak ve akımın THD'nu iyileştirmek için iki devre değişikliği ele alınmış ve şebeke akımı üzerindeki sonuçlan gösterilmiştir. Elemanlar üzerin deki baskılan azaltmak, daha yüksek performans ve daha iyi akım kalitesi sağlamak için kul lanılan yumuşak anahtarlama teknikleri ve üç seviyeli doğrultucular incelenmiştir. Düşük güçlü, maliyetin önemli olduğu uygulamalarda tek anahtarlı DCM doğrultucular, kont rol kolaylığı nedeniyle uygulanabilir gözükmektedirler. Bununla birlikte, yüksek güçlü, yük sek performanslı uygulamalarda çok anahtarlı, sürekli iletim modlu doğrultuculann kullanımı oldukça gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, operations of various single-phase and three-phase high frequency PWM rectifi ers, that are used for active shaping of the mains current, and their effects on the mains current are studied. For a nonlinear circuit that is supplied from a sinusoidal source, basic definitions were given and distortion ratios for conventional rectifier systems were calculated according to those definitions. These distortion amounts may exceed the limits specified in harmonic standards. Operation principle and control techniques of a single-phase boost rectifier were studied as a single-phase current shaping circuit. For bi-directional power flow, a four-quadrant switch- mode converter circuit using to overcome problems of a back-to-back connected converter pair used in the past was discussed. Operation principle of a single-switch discontinuous conduction mode boost rectifier was dis cussed and maximum current and voltage ratings of components of the rectifier were calcu lated. Furthermore, the influence of the voltage transfer ratio on the mains currents and on the power factor was analyzed. Two circuit arrangements were discussed to decrease 5. harmonic that is dominant in the mains currant and to improve THD, and results on the mains current were shown. Soft switching techniques and three-level rectifiers that are used to decrease stresses on the components and to provide higher performance and better current quality were studied. Single-switch DCM rectifiers seem applicable in low-power, cost-sensitive applications be cause of their control simplicity. However, the use of multi-switch, continuous conduction mode rectifiers is quite necessary in high-power, high-performance applications.