Hasarlı elemanların dışarıdan epoksi ile donatı eklenerek güçlendirilmesi
Strengthening of damaged elements by adding epoxy adhesively bonded steel plates
- Tez No: 106212
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: onanm, güçlendirme, hasar, epoksi, çelik lama, korniyer IX, repair, strength, damage, epoxy, steel plate
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Betonarme elemanlar ekonomik ömürleri süresince deprem, yangın, korozyon gibi harici veya aşırı yükleme, kullanım amacının değişmesi gibi etkenler altmda hasara uğrayabilirler. Bu hasarlar etkinin şiddetine göre kılcal çatlaklardan göçmeye kadar geniş bir yelpazede dağılırlar. Yapısal hasarlara yapılacak müdahale öncesi hasan oluşturan faktörler incelenmeli, gerekli analizler ve değerlendirmeler yapılmalı, hasan ve onu oluşturan faktörleri ortadan kaldıracak çözümler araştınlmalıdır. Öncelikle hasarın derecesi tespit edilmeli, doğru teşhis konulup yürürlükteki yönetmelikler çerçevesinde problem ortadan kaldınlmalıdır. Özellikle hasarın ve hasar düzeyinin belirlenmesi, yapı hakkında verilecek kararın (onarım, güçlendirme, yıkım vs...) doğruluğu açısından oldukça önemlidir. Oluşan hasarların onarımı ve güçlendirilmesinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada güçlendirme yöntemlerden biri olan epoksi adhezivle dışandan donatı (çelik lama, korniyer vs...) eklenmesi konusu incelenmiştir. Bu konu işlenirken yapılan uygulamalara da yer verilmiştir. Çalışma kolonlann eksenel yük etkisi altındaki davranışını inceleyen deneylerle desteklenmiştir. Bu amaçla donatı ve beton kalitesi yönünden özdeş kolonlar hazırlanmıştır. Kolonlann dizaynında 1998 deprem yönetmeliği öncesi yapılan yapılan ifade edebilecek şekilde minimum donatı ve 28 günlük basınç dayanımı 16,28 N/mm2 olan beton seçilmiştir. Deneylerde elde edilen sonuçların grafik ve çizelgeleri hazırlanmış ve yapılan onanm ve güçlendirme işleminin kolonlara katkısı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The reinforced elements are under attack of earthquake, fire, corrosion damages and overloading, changing usage aim etc... during their lifetime. These damages are changes in a wide range, from microscopic cracks to totally collapses, due to the level of magnitude of effects. Before repairing and strengthening works, detailed investigations should be made and the solution must found both for damages and its causes. At first the level of the damage should determined correctly and solutions must be prepared according to the codes. Especially determining the level and kind of damage is so important for the right decision (repair, strengthening, collapse etc.). Various repairing & strengthening methods are used for the structural damages. In this study, one of the repairing & strengthening method investigated which called adhesively bonded steel plates of. The study is supported by tests that made on axially loaded columns. For the test, columns are prepared to show the same characteristic like concrete quality and reinforcement design. During the design phase, to express the structures that made before last code dated 1998, minimum reinforcement ratio and concrete quality (16,28 N/mm2 for 28 days) was chosen. After the test all results are presented by graphs and photographs. Finally, the affect of repairing & strengthening work was evaluated for the column.