Hidrolik sistemlerdeki enerji kaybının azaltılması ve değişken debili pompaların irdelenmesi
In Hydraulıc systems, decreasing of energy lose and examining of variable deplacement pumps
  1. Tez No: 106230
  2. Yazar: KIVILCIM İLÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji kaybı, verimlilik, değişken debili pompalar. iv, Energy lose, efficiency, variable deplacement pumps
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Hidrolik sistemlerde esas olup istenen; yükü hareket ettirmek için kullanılan gücün, hidrolik pompayı tahrik eden elektrik motorundan çekilen güçle aynı olmasını sağlamaktadır.(verim hariç). Bu da pompanın tüm debisini sisteme göndermesi ve pompa çıkışında da yük direncine karşılık gelen basıncın görülmesi durumudur. Halbuki hidrolik sistemlerde; kullanıcıda hız ayarlarını yapmak için kullanılan debi ayar valileri istenmeyen güç kayıplarını dolayısıyla enerji kayıplarını ortaya çıkarmaktadır. Burada çeşitli durumlar için güç kayıplarının analizi yapılacak olup, bu güç kayıplarını azaltabilmek için değişken debili pompaların nasıl kullanılabileceği incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In hydraulic systems the goal is making equivalent both power consumption of electrical motor transmission and power consumption of useful! force, (except efficiency therefore, the pump provide flow and we get pressure at the end of pump becoming from force resistance. However, all of flow control valves used as fluid velocity adjusting valves cause unexpected power losses. Hereby, we'll analyze power losses and we'll examine how we can use the variable displacement pumps in order to decrease power losses.