PWMDC-DC dönüştürücülerde pasif bastırma devreleri
Passive snubber circuits in the PWM DC-DC converters
  1. Tez No: 106241
  2. Yazar: MUSTAFA BAYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soft switching, zero voltage switching, zero current switching, snubber cells, resonant snubber cell and passive snubber cells. XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalışmada aktif bastırma hücrelerinin çoğundan daha büyük bir toplam devre verimi ve daha geniş bir yük çalışma aralığı sağlayan, yeni bir rezonanslı pasif bastırma hücresi dizaym sunulmaktadır. Bu bastırma hücresi oldukça basit yapılı ve kolay kontrollüdür, ve özellikle yüksek güç ve frekanslı endüstriyel uygulamalarda IGBT-PWM DC-DC dönüştürücüler için uygundur. Sunulan bastırma hücreli bir dönüştürücüde, aktif ve pasif bütün yan iletken elemanlar yumuşak anahtarlama ile çalışır. Önerilen bastırma hücresi ile donatılan bir IGBT- PWM düşük çıkışlı dönüştürücünün çalışma prensibi ve etraflı bir kararlı durum analizi sunulmuştur. Sunulan teorik analiz, 5 kW ve 50 kHz'lik düşük çıkışlı bir prototip ile doğrulanmıştır. îlave olarak %80'lik bir çıkış gücü için, sert anahtarlamalı karşılığına göre, sunulan yumuşak anahtarlamalı dönüştürücüde ana anahtar kaybının %88 ve toplam kaybın %83 civarında azaldığı ve böylece toplam verimin %91'den yaklaşık %98'e eriştiği görülmüştür. Anahtar Terimler: Yumuşak anahtarlama, sıfır gerilimde anahtarlama, sıfır akımda anahtarlama, bastırma hücreleri, rezonanslı ve pasif bastırma hücreleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, a new passive snubber cell design, which provides a more larger total circuit efficiency and more wider load range with respect to most of active snubber cells, is proposed. This snubber cell has simple structure and ease of control, and is suitable for IGBT- PWM DC-DC converter applications with specially high power and frequency. All of the semiconductor devices in the converter with the proposed passive snubber cell operate under soft switching conditions. The opretaion principles and the detailed steady state analysis of an IGBT-PWM buck converter implemented with the proposed snubber cell are presented. Moreover, this theoretical analysis is verified with a prototype of a 5 kW and 50 kHz buck converter. Additionally, for a 80% output power, the main switch loss decreases about 88% and the total loss decreases about 83% in the proposed converter with regard to its counterpart hard switching converter, and so the overall efficiency increases to about 98% from a value of 91% in hard switching are.