PWM DC/DC dönüştürücüler ve aktif bastırma devrelerinin incelenmesi
- Tez No: 106242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak anahtarlama, sıfir akım ve sıfir gerilimde anahtarlama, aktif bastırma hücreleri, Soft Switching, zero-voltage switching, zero-current switching and active snubber cells. XI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Yüksek güç yoğunluğu, hızlı geçiş cevabı ve kontrol kolaylığı nedeniyle, PWM DC/DC dönüştürücüler, endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek güç yoğunluğu ve hızlı geçiş cevabı, anahtarlama frekansı artırılarak elde edilebilmektedir. Fakat, bu frekans arttıkça, anahtarlama kayıpları ve EMİ gürültü de artmaktadır. Bu nedenle, bastırma hücreleri denilen devreler yardımıyla yumuşak anahtarlamanın sağlanmasıyla, anahtarlama kayıpları azaltılarak çalışma frekansı yükseltilebilmektedir. Rezonans devreli DC/DC dönüştürücülerde, sıfir gerilimde ve sıfır akımda anahtarlama mükemmel olarak sağlanmaktadır. Fakat, yarı iletken güç elemanlarının gerilim ve akım stresleri büyük ölçüde artmakta ve kontrol zorlaşmaktadır. Son yıllarda, rezonanslı ve PWM dönüştürücülerin istenen özelliklerinin birleştirilmeleri amacıyla, çok sayıda rezonanslı aktif bastırma hücreleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, önce temel DC/DC dönüştürücüler ile yumuşak anahtarlama teknikleri ve bastırma hücreleri genel olarak ele alınmıştır. Sonra, aktif bastırma devreleri etraflı olarak incelenmiş ve bastırma devresi örneklerine geniş bir şekilde yer verilmiştir. Bu teorik çalışmada, bu konuda daha sonra yapılacak çalışmalara yardımcı olmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PWM DC/DC converters have been used widely in industry because of their high power density, fast transient response and ease of control. High power density and fast transient response can be obtained by increasing the switching frequency. However, the frequency rises, the more switching losses and EME noise occur. Consequently, the frequency can be risen by dropping the switching losses by means of the circuits named snubber cells. In resonant DC/DC converters, the switching losses are relatively reduced by the soft switching realized with zero voltage switching and zero current switching. But, excessive voltage and current stresses on semiconductor devices take place, and control is hard. In recent years, a lot of resonant active snubber cells have been presented to combine the desirable features of resonant and normal PWM tecniques. In this study, first basic DC/DC converters, soft switching tecniques and snubber cells have been studied generally. Then, active snubber circuits have been investigated in detail and some active snubber cell examples have been presented. In this theoretical study, it has been aimed to help who ever wants to study on this subject.