Türiye'nin elektrik enerjisine olan talebi ve bu talebin karşılanması
Turkey's electric energy requesy and provision of this energy request
- Tez No: 106240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KOCATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerli enerji kaynakları, ESM (Enerji Simülasyon Modeli), EOM (Enerji Optimizasyon Modeli) IX, Local Energy Supplies, ESM (Energy Simulation Model), EOM (Energy Optimization Model)
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Günümüzde, ülkelerin gelişmişliğinin en önemli göstergelerinden biri, enerjiye olan ihtiyaçlarının büyüklüğüdür. Bir ülkenin enerjiye olan talebi ne kadar yüksek ise, o ülkenin üretimi, sanayisi, kalkınması ve gelişimi o oranda da yüksektir. Enerji unsuru, ülkesel bir problem olmaktan çıkıp, tüm dünyayı ilgilendiren bir problem olarak en baş sırayı almıştır. Hazırlamış olduğum bu tez, 5 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde ülkemizin bugünkü enerji durumunu ve talebini, bu talebin nasıl karşılanacağını, ülkemizdeki yerli enerji kaynaklarının durumlarını ve bunların önümüzdeki yıllarda ihtiyacı karşılayıp karşılayamayacakları araştırılıp sonuç olarak ortaya konmuştur. Bu araştırmada, Türkiye'nin elektrik enerjisine olan talebi iki simülasyon modeline dayanılarak açıklanmaya çalışılmıştır; ESM (Enerji Simülasyon Modeli), EOM (Enerji Optimizasyon Modeli). Bu modellere dayanılarak yapılan hesaplamalarda; 2005 yılında enerjiye olacak talebin 125 Mtep, bu yılda yapılabilecek yerli enerji üretiminin 36 Mtep, 2010 yılında olacak olan talebin 175 Mtep, bu yılda yapılabilecek olan yerli enerji üretiminin 52 Btep, 2020 yılında ise enerjiye olacak talebin 314 Mtep, yerli enerji üretiminin ise 79 Mtep olacağı Bakanlık tarafından planlanmıştır. Görüldüğü üzere yerli kaynaklarla yapılacak olan üretim, olması muhtemel olan enerji talebine göre oldukça azdır. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda, aradaki fark dış kaynaklarla karşılanmaya çalışılacaktır. Giderek büyüyen kaynak yetersizliği karşısında özellikle 2020 yılından sonra yeni teknolojik gelişmelerden yararlanılarak nükleer enerjiden faydalanılması zorunludur. Türkiye yeni üretim teknolojileri ve Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In view of today's economic condition, countries development is expressed by the great amount necessity of energy. If country's energy request is at big amounts, It's production, industry, and progress is as large as It's energy request. Energy element is not only the country's problem, It is the most important problem for the world. The article that I have prepared consists of five main chapters. The article is report on today's our country's energy statements, Turkey's energy request and How can we meet this request?, our country's local energy supplies were researched and disclosed. In this study, Turkey' s electric energy request is expressed by two simulation methods; ESM (Energy Simulation Model) and EOM (Energy Optimization Model). By these simulation models; In 2005, electric energy request will be 125 Mtep and local energy production will be 35 Mtep, In 2010, electric energy request will be 175 Mtep and local energy production will be 52 Mtep and at last In 2020 electric energy request will be 314 Mtep and local energy production will be 79 Mtep. As we see from these results, production that will be done by local energy supllies isn't enough for Turkey's request. The difference between request and inadequacy local supplies will be tried to meet by outher supplies. For these inadequacy local supplies, by new technological improvments (especially after 2020) we have to start to use nuclear energy and Turkey must give importance to new energy production technology and Ar-Ge studies.