Havacılık endüstrisinde kullanılan ultrasonik ve girdap akımları tekniklerinin uygulama alanları
Ultrasonic and eddy current technichs applications in aviation industry
  1. Tez No: 106249
  2. Yazar: ORKUN TUNÇKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık endüstrisi, ultrasonik teknik, girdap akımlan tekniği, referans standartlar, uygulamalar. vıı, Aircraft industry, ultrasonic testing, eddy current testing, reference standards, applications. vm
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Son yıllarda uçak endüstrisinde görülen hızlı teknolojik gelişimlere paralel, kalite kontrol prosesleri içinde değerlendirilebilecek tahribatsız muayene yöntemleri de önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Bu çalışmada ultrasonik ve girdap akımları tekniklerinin yeni teknolojilerle karşılaştırmalı olarak genel hatlarıyla üzerinde durulmuş tipik endüstriyel uygulamalara yer verilmiştir. Ultrasonik yöntemde; darbe-yankı ve daldırma testi teknikleri ekipmanları ile açıklanmış, ekran değerlendirme uygulamaları gösterilmiştir. Uçaklarda sıkça rastlanan kompozit malzemelerin açısal problarla testlerine değinilmiş ve referans standartların özellikleri ve kullanım şartlan belirtilerek kabul-ret kriterleri ortaya konmuştur. Elektromanyetik test metotlarından girdap akımları tekniği prensipleri ile açıklanmış, sistemler ayrı ayrı ele alınarak bir kıyaslama imkanı yaratılmıştır. Bu yöntemle saptanabilir süreksizlik limitleri, referans standartlar prob çeşitleri tanımlanmış; tek ve çift frekanslı tekniğin avantaj ve dezavantaj lan belirtilmiştir. Uçaklarda sıkça rastlanan korozyon mekanizmalanmn önemle üzerinde durularak,çatlak oluşumlann neden ve sonuçlan irdelenmiştir. Ultrasonik ve girdap akımlan tekniğinin uçaklardaki yapısal bütünlüğü sağlamak ve korumak; uçuş güvenilirliğini artırarak; zaman, işçilik, ekonomik faktörlerden maksimum yaran sağalmak üzere, uygulamalar tipik örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years NDT methods, which are considered as a quality control process, have made a significant progress along with the rapid technologic development observed in aircraft industry. Ultrasonic and eddy current inspection techniques have been investigated in general outlines with comparison to recent techniques and typical industrial applications have been mentioned. In ultrasonic inspection pulse-echo, immersion test techniques and equipments have been explained in details and screen evaluation applications have been presented. Angular probe tests of composite materials, which have been applied on aircrafts frequently, have been mentioned and stating the usage conditions and properties of reference standards has specified accept-reject criterion. Eddy current inspection method has been explained in principles and basic systems have been scrutinized separately to allow comparison. Detected discontinuity limits and reference standard probe types have been defined using this method; advantages and disadvantages of single and couple frequency techniques have been stated. Corrosion defects, which have been detected frequently on aircrafts, have been studied; reason, result and precautions of crack formation have been examined. Studies on supplying and maintaining structural integrity; achieving maximum benefit from time, labour hours and economy by increasing flight reliability have been explained using typical examples.