5000 serisi alüminyum magnezyum alaşımlarının döküm ve termomekaniksel prosesleri
Casting and thermomechanical process of 5000 series aluminum magnesium alloys
- Tez No: 106250
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum magnezyum alaşımları, 5000 serisi al-mg alaşımları, 5086 al-mg alaşımları, döküm, termomekaniksel proses, Aluminum-magnesium alloys, 5000 series Al-Mg alloys, 5086 Al-Mg alloys, casting, thermomechanical process VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Tez çalışmamın amacı, Türkiye'de üretilmeyen 5000 serisi alaşımlarından 5086 Alüminyum- Magnezyum alaşımının döküm ve termomekaniksel proseslerini incelemektir. Bu amaçla, öncelikle alüminyum ve alüminyum-magnezyum alaşımı konusunda literatür taraması yapılıp, döküm ve termomekaniksel proseslerin işlem basamakları tespit edilmiştir. Tespit edilen işlem basamaklarına göre, uygun kompozisyonu elde edinceye kadar çeşitli döküm prosesleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen 5086 Al-Mg Alaşımına sıcak ve soğuk hadde ve termik proseslerini uygulayarak hedeflenen özelliklerdeki nihai ürüne ulaşılmıştır. Deneysel çalışmaların sonucu olarak elde edilen verilerle, 5086 Alüminyum-Mac sezyum alaşımının üretimine yönelik nasıl bir prosesin gerçekleşmesi gerektiği ve iyi mekanik özelliklerin elde edilmesinde metaller arası bileşiklerin homojen olarak yapıya dağılmasının gerekliliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to invertigate casting and thermomechanical processing characteristics of 5086 Aluminum-Magnesium alloy which is not produced in this country. For this purpose, first a literatural search was made and then production parameter of casting and thermomechanical processing were defined. By applying thesteps that wereidentified in the processing part, various attempts were made to cast the right composition. Hot and cold rolling, homogenisation and annealing processes were applied to produce final product which posses desired metallurgical charactertics. I've came to the conclusion about inclining to produce the 5086 Al-Mg alloy by the results of the data desired from the experimental studies.