Elektromanyetik dalgaların insan vücudu üzerindeki biyolojik etkileri
Biological effects of electromagnetic waves on human of the body
  1. Tez No: 106248
  2. Yazar: NESLİHAN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. F. ŞENEL BOYDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik, magnetik, elektromagnetik, alan, etki, yüksek, gerilim, hat, EMF, kanser, sınır, değer IX, Electric, electromagnetic, field, effect, high, voltage, line EMF, cancer, limit, value
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yeni bin yıla girerken yaşamakta olduğumuz çevre kirliliği, gürültü kirliliği, etik kirlilik gibi sorunlar yanına bir yenisi elektromanyetik kirlilik eklenmiştir. Özellikle son yıllarda cep telefonlarının kullanımının baş döndürücü bir hızla artması, her yıl binlerce yeni baz istasyonun planlanmasını ve kullanılmasını gündeme getirmektedir. Tezin birinci bölümünde elektromagnetik kirlilik ve etkileri, elektromagnetik dalgalar ve temel denklemleri hakkında bilgi verilmiştir. Tezin diğer bölümünde ise özgül soğurulma, elektromanyetik alanların dokularda değişik frekans aralıklarına etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca radyofrekans alanların vücut üzerindeki etkileri incelenmiştir. Evlerimizde kullandığımız aletlerin risk analizi araştırılmıştır. Hayatımızı kolaylaştırmayı hedefleyen teknolojik gelişmelerin en son ürünü olan cep telefonlarının insan organizmasına yapacağı etkiler üzerinde yapılan çalışmalar gözden geçirilmiş, IRPA' nın verdiği elektrik ve manyetik alanlara maruziyet limitlerinden bahsedilmiştir. Tezin son bölümünde ise evlerde kullanılan elektrikli cihazlarda mevcut elektrik ve manyetik alan seviyelerinin yapılan ölçüm sonuçlan grafikler ve tablo halinde verilmiş, hesaplanan değerler daha önce yapılan çalışmalar ve ilgili standartların limitleri ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT While we are about to celebrate the new millennium a new type of pollution has been added to environmental noise pollution and moral pollution that is called electromagnetic pollution. Planning to build and use thousands of new base stations every year become essential as the usage of mobile phones are increasing invreadably fast. The first part of the thesis deals with electromagnetic pollutions and its effects, and also brief information is given on electromagnetic field and fundamental equations of electromagnetic. The other part of the thesis includes the information on specific abrobsion and the effects of em fields on tissue between the various frequency ranges. Furthermore, the effecets of radio frequency fields on human body have been investigated. The risk analysis of household instruments has been studied. Possible effects of one of the latest high-tech product mobile telephones that mend to make our life easier, are probed. Electric and magnetic exposure limits by IRPA are focused. The final part of the thesis includes the tables and graphics of measurement conclusions of available electrics and magnetic field level on electrical instruments used at home. The calculated measurements have been compared to those of previous studies and related standard limits.