Reaktörlerin dinamik davranışlarının kontrolü
The Conrol of dynamic behaviour of reactors
  1. Tez No: 106295
  2. Yazar: NURDAN İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit yataklı Reaktör, Oksidasyon, SO2, Sülfürik asit, Dinamik davranış. vııı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bu çalışmada, çok borulu sabit yataklı reaktörde SO2 oksidasyonu sırasında çeşitli reaksiyon parametrelerinin değişimi ile (Sıcaklık, Basınç, Debi, Boru çapı) bu değişimlerin dönüşüm üzerine olan etkisi incelenmiştir. Sistem için kurulan model denklemlerinde, prosesi en çok etkileyen ve reaksiyon verimliliğinde direkt etkili olan proses değişkenleri (T,X,P,F...vb.) kullanılmıştır. Bu model denklemleri Matlab matematiksel paket programı ile çözülmüş ve sayısal değerler alınarak bu değerlerin olması gereken değerlerle uyum içinde olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, we consider the oxidation of SO2 in multi-pipe fixed bed reactors. We especially focus on the effect of the variation of some parameters such as temperature, pressure, feed, pipe diameter on the conversion rate. Variations of the conversion rate with respect to each of these parameters are separately given in different graphics and interpreted accordingly. In the model equations that are derived for the system, the variables (like T, X, P, F,..) affecting directly the process and reaction efficiency are used. Afterwards, these equations are solved by using a good mathematical package program MATLAB. The numerical results are examined and compared with the expected resutls from the theory of the related reaction. The correlation level between the numerical results and expected results are then interpreted accordingly. Keywords : Fixed-bed reactor, SO2, oxidation, Sulfuric acid, dynamic behaviour. IX