Isıl işlem fırınlarında kullanılan ısı izolasyon malzemelerinin incelenmesi, tür ve boyut optimizasyonu
The Analysis of the thermal insulation materials that are used in heat treatment furnaces, types and dimensional optimization
- Tez No: 106298
- Danışmanlar: PROF. DR. NİŞAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl işlemler, fırınlar, ısı izolasyonu, izolasyon malzemeleri
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu tez, çalışmamın amacı ağır sanayide sıklıkla kullanılan ısıl işlem fırınlarının izolasyonunda yararlanılan malzemelerin incelenmesine yöneliktir Tezin ilk bölümünde ısıl işlemin genel olarak bir tarifi yapılmış ardından da piyasada kullanılan ısıl işlem fırınlarının genel olarak incelenmesi yapılmıştır. Daha sonraki bölümlerde ise ısıl işlem fırınlarında kullanılan izolasyon malzemeleri gruplara göre ayrılarak her grup ayrı ayrı olarak incelenmiş ve son yıllarda ısıl işlem fırınlarında çoklukla kullanılan ateşe dayanıklı malzemeler grubuna giren alümina silikat esaslı seramik elyaf izolasyon malzemelerinden üretilen değişik şekilli malzemelerin özellikleri ve uygulama alanları belirtilmiştir. Son bölümde ise bu malzemelerin ısı izolasyonuna etkisi ve bununla birlikte en ekonomik ısı izolasyon kalınlığının tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The research work on the materials which are used for thermal insulation of heat treatment furnaces In the first part, a general description of the heat treatment is given and the heat treatment furnaces which are commonly used in the market are investigated. After this, the insulation materials used in heat treatment furnaces were catagorized into groups to be described one by one. The properties and the application fields of different products, produced from alumina silica based ceramic fibre material that are known as fire proof materials were examined. In the final part, we determined the economical thermal insulation thickness. Keywords : Heat treatment, furnaces, heat insulation, insulation materials VI