Mevcut su kaynaklarının son durumunun ve su kaynaklarının korunmasına yönelik çözüm önerilerinin incelenmesi
Inspection of the situations of the existing water resources and the suggestions for the protection of the water resources
  1. Tez No: 106297
  2. Yazar: MURAT SUNGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su kaynakları potansiyeli, havza koruma yönetmeliği, entegre havza yönetimi vın, Water resource potential, water resource protection regulation, integrated water resource managment IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Özellikle artan teknolojik gelişmelerin, yaşanan hızlı nüfus artışlarının ve bunun sebep olduğu çarpık kentleşmenin neden olduğu çevre problemleri günümüzde giderek büyüyen bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmada genel olarak su kaynaklarına ait sorunlar ve çözüm önerileri incelenmiştir. İlk etapta ülkemizde ve ağırlıklı olarak İstanbul'da su kaynakları potansiyeli ele alınmış, su kaynaklarının karşı karşıya olduğu kirlenmeler ve nedenleri belirlenmeye çalışılmıştır. İncelemede özellikle İstanbul'da mevcut su potansiyelinin ileriki yıllarda artan nüfusun ihtiyacını karşılamakta zorlanacağı görülmüştür. Bu açıdan incelendiğinde gelecekte büyük su problemlerinin yaşanmaması için ilk etapta mevcut su potansiyelinin en iyi şekilde kullanılması ve yeni su kaynaklarının işletmeye alınması gerekmektedir. Bu anlamda mevcut su kaynaklarının kirlenmelerden korunması büyük önem kazanmaktadır. Su kaynaklarında meydana gelen kirlenmelerin ana nedenleri olarak sanayileşme ve hızlı nüfus artışının neden olduğu çarpık kentleşme ve yanlış arazi kullanımı gösterilebilir. Ülkemizde su kaynaklarının korunmasına yönelik bir çok yasa ve yönetmelik mevcuttur. Ancak geçmişte yaşanmış olan ve günümüzde de yaşanmaya devam eden problemler dikkate alındığında söz konusu yasa ve yönetmeliklerin su kaynaklarını korumakta yetersiz kaldığı açıktır. Bu anlamda bilimsel ve teknolojik gelişmelerden yararlanarak yasa ve yönetmeliklerin yenilenmesi zorunlu hale gelmiştir. Ancak sadece yasal yapıdaki düzenlemeler sorunun çözümü için yeterli değildir. Bunun yanında su kaynaklarının korunması ve yönetimine ilişkin idari yapının da sorunları çözebilecek yapılanma içinde olması gerekmektedir. Ülkemizde ise konu ile ilgili idari yapılanmada yaşanan karmaşa sorunların büyümesine neden olmaktadır. Bu çalışmada genel olarak mevcut su kaynaklarının korunması ve yönetimine ilişkin ilkeler ve yöntemler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Especially, growing technological developments, rapid growing population, and the unplanned urbanization caused by the rapid growing population are becoming great environmental problems. In this thesis, generally the problems of water resources and solution suggestions for these problems are inspected. First of all the water resources potential in our country and especially in Istanbul is studied. The pollution of water resources and its reasons are tried to be defined. After the studies, especially in Istanbul the existing water potential is seemed to be inadequate for the needs of the growing population. To avoid great water problems, in the future, first of all the existing water potential must be used very carefully and new water resources must be operated. Thus, prevention of the existing water resources from pollution gains great impotance. The main reasons of water resource polution are the wrong urbanization caused by industrialization and rapid growing population, and wrong usage of lands. There is legal arrangement for protection of water resources in our country. But if we think about the problems that are encountered in the past and still going on, these legal arrangements are seemed to be inadequate. Therefore, the laws and regulations must be renovated by the help of the scientific and tecnological developments. In addtion, the administrative organization for the protection and the managment of the water resource must be a part of the solution In this thesis, the principles and methods for protection and management of the existing water resources are inspected.