Alışılmış ve hidrolik şekillendirme yöntemleri ile imal edilen sac parçalar için tasarım ilkeleri
Manufacturing design rules for stamping and hydroforming of light & medium truck frames
- Tez No: 93726
- Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN YURCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Derin Çekme, Hidrolik Boru Şekillendirme, Çekme Gerilme Testi, Hidrolik Boru Şişirme Testi, Akma Eğrileri ıx, Deep Drawing, Tube Hydroforming, Tensile Test, Hydraulic Bulge Test, Flow Stress
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Gelişen teknoloji ile birlikte enerji tasarrufu ve maliyetlerin düşürülmesi doğal kaynaklardaki sınırlamalar sonucu özellikle son yıllarda oldukça konuşulup tartışılan iki unsurdur. Yakın zamanlarda üzerinde araştırmalara başlanan Hidrolik Boru Şekillendirme yöntemi, alışılmış sac şekillendirme yöntemleri olan basma ve derin çekme yöntemlerine nazaran imalat zamanının azaltılması, ağırlık ve maliyet açısından sağladığı önemli avantajlar yönünden oldukça önemli bir proses haline gelmiştir. Otomotiv sektörü bu yöntemi kullanarak motor destek parçaları ve ön cam destek profili gibi parçalan imal ederek kullanmaktadır. Bu çalışmada ele alınan konu, tek eksenli çekme gerilme testinden elde edilen malzeme akma özelliklerinin hidrolik boru şekillendirme prosesi için kullanılıp kullanılamayacağıdır. Bu amaç için ERC/NSM'de bulunan hidrolik borujişirme düzeneği kullanılarak deneyler düşük karbonlu çelik 1008 için gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucu analitik yöntemlerin de yardımı ile içi boş silindirik çelik parça (boru) için akma gerilme eğrisi elde edilmiştir. Bu eğri çekme eğrisinden elde edilen eğri ile mukayese edilmiştir. Düşük karbonlu çelik için bir miktar farkın olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca şişik bölgesinin en üst noktasındaki kalınlık analitik bir yöntem geliştirmek sureti ile hesaplanmaya çalışılmıştır. Analitik yöntem sonucu elde edilen değerler ile deneyler sonucu ölçülen kalınlık değerleri karşılaştırılmış ve geliştirilen analitik yöntemin başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışma ile çekme testinden elde edilen malzeme akma özelliklerinin, hidrolik şekillendirme prosesinin simulasyonlarında kullanılmasının çok doğru olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The protection of environment and the conservation of energy are important issues that have been receiving a special emphasis as of late. This is especially true in the automotive industry, which needs new innovative methods in producing new products for cars without lowering the performances or significantly increasing the costs. To solve this problem, automotive companies have begun to design cars with integrated lightweight structures to reduce their total weights. Flow stress that is commonly used for FEM is obtained from the uniaxial tensile test of sheet metals, not from tubes. A disadvantage of this approach is that it does not take the loss of formability into account when a metal sheet is transformed into a tube. Therefore, an innovative method for obtaining the flow stress directly from the tube should be implemented. The stand-alone bulging tooling has been constructed for measuring the flow stress from tubes. However, the method for determining the flow stress from the experimental data (pressure and bulge height) is not completed yet. Hence, a comprehensive approach for determining the flow stress from the bulged test should be developed. The main objectives of this study are to implement techniques to determine the flow stress of tubular materials from the bulging experiments. There is one technique being proposed in this study which is an analytical technique.