Sanal gerçeklik destekli tasarım
Virtual reality aided design
- Tez No: 106313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, Mimari Tasarım, Sanal Gerçeklik, Sanal Gerçeklik Destekli Tasarım, Teknoloji xn, Architectural Design, Computer Aided Design, Virtual Reality, Virtual Reality Aided Design, Technology xui
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi sonucunda ortaya çıkan ve günlük hayatta, yaygın olarak kullanılmakta olan sanal gerçeklik kavramının; çeşitleri ve özellikleri irdelenerek, incelendiği bu tezde, sanal gerçeklik teknolojilerinin mimari tasarıma uygulanabilmesi için yürütülen araştırmaların sonucunda, dijital ortamda mimarlık mesleğinin geldiği noktanın belirlenmesine çalışılmıştır. Sanal gerçekliğin tarihçesi; sanal gerçekliğin bugün ulaştığı yere gelmesinde katkısı olan bilim adamlarının ortaya koyduğu kavramlar çerçevesinde irdelenmiş ve teknolojik gelişmeler kronolojik olarak incelenmiştir. Mimari ve onun temel öğesi olan mekan kavramı; hem geleneksel mimaride kullanılan fiziki mekan; hem de dijital mimaride kullanılan sanal mekan konseptleri tanımlanarak irdelenmiştir. Bilgisayar Destekli Tasarım ve sanal gerçeklik teknolojilerinin kullanımı ile mimarlık mesleğinde, tasarımdan modellemeye ve sunuma kadar, her aşamada gerçekleşen değişim incelenmiştir. Geleneksel mimari tasarımın, eskiz, taslak oluşturma, görselleştirme, gibi süreç ve kavramları dijital mimari ile karşılaştırılmıştır. Mimaride kullanılan sanal gerçeklik teknolojileri; mimaride sunum amaçlı olarak kullanılan sanal gerçeklik teknolojileri ve mimari tasarımda kullanılan sanal gerçeklik teknolojileri olarak iki ana başlık altmda incelenmiştir. Sunum amaçlı olarak kullanılan sanal gerçeklik teknolojileri açıklanırken, mimaride yaygın olarak kullanılan yürüme simulasyonlarından örnekler verilmiştir. Sanal Gerçeklik Destekli Tasarım sistemleri, kullanılan geometrik modelleme yöntemleri hakkında bilgi verilerek incelenmiştir. Mimaride, tasarım amaçlı olarak kullanılan sanal gerçeklik teknolojileri tanıtılırken mimari tasarım sürecinde etkili bir araç olarak kullanılan, sarmalamayan tasarım ortamı Etkileşimli Tezgah ve sanal gerçek mekanda, mimari tasarım yapmak ve değerlendirmek amacıyla geliştirilmiş ve mimarlık eğitiminde kullanılan Voksel Mekan Modelleri ve Kavramsal Tasarım Mekanı sistemleri örnek olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This report aimed to identify the position of architecture profession in digital media, as a result of the researches carried out in respect of the adaptation of the virtual reality technologies to the architectural design, by defining virtual reality concept, which is nowadays widely used in consequence of the developments in the computer technology and by giving detailed information about the different types of virtual reality systems and their specifications. Historical development of the virtual reality and its technology are discussed chronologically by defining the terms coined by the scientist who contributed to the development of the virtual reality. Architecture and its main element space defined taking into consideration the two main concepts, the physical space in the traditional architecture and the virtual space in the digital architecture. The changes in the architecture profession, and the design process, including the visualization and presentation caused by the application of Computer Aided Design and the virtual reality technologies is discussed. The design process of the traditional architecture such as sketching, drafting and visualization are compared with the digital architecture. The virtual reality technologies used in architecture are explained in two main categories; the virtual reality technologies used as representative tool and as design aid. While describing the application of virtual reality technologies used as representative tool, walk through systems are explained as the main application of the virtual reality. The geometric methods used to develop a Virtual Reality Aided Design system are explained. In order to explain the virtual reality technologies used as design aid, some examples such as, Responsive Workbench, an effective, non-immersive design tool and Voxel Space Models and Conceptual Design Space systems used for the architectural design and evaluation as well as the architectural education, are examined.