Büyük açıklıklı mekanların tutkallı tabakalı ahşap sistemler ile geçilmesi
The Application of glued laminated timber in big spaces
  1. Tez No: 106321
  2. Yazar: DİLEK ŞENOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNSEL ALVER, YRD. DOÇ. DR. MERAL AYBERK, DOÇ. DR. FEVZİYE ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: ahşap, tutkallı tabakalı ahşap, timber, wood, glued laminated timber, glulam vu
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Tez çalışmasında yurtdışında özellikle Amerika ve Avrupa' da kullanılan tutkallı tabakalı ahşap sistemlerin yurdumuzda da kısa sûre içinde kullanılmaya başlanacağı ve yaygınlaşacağı düşüncesinden yola çıkılarak tutkallı tabakalı ahşap sistemler her yönüyle incelenmiş ve özellikle büyük açıklıklarda kullanımı ele alınmıştır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tezin amacı, kapsamı ve aktarılmasındaki yöntem belirtilmektedir. İkinci bölümde tutkallı tabakalı ahşabın tarihçesi, üretim aşamaları, üretiminde kullanılan tutkalm tarifi ve tutkallı tabakalı ahşap eleman oluşturulmasında tutkalın ahşaba kattığı olumlu özellikler ve tutkallı tabakalı ahşabın özellikleri aktarılmaktadır. Üçüncü bölümde tutkallı tabakalı ahşap yapı elamanlarının üretimi, üretim sistemleri ve üretim standartları aktarılmaktadır. Dördüncü bölümde ise tutkallı tabakalı ahşap sistemlerin büyük açıkhkh mekanlarda uygulanması aktarılmaktadır. Bu bölümde tutkallı tabakalı ahşabın uygulandığı büyük açıklıklı mekanlar ile ilgili genel bügi verilmektedir. Ardından büyük açıkhkh mekanlarda uygulanan tutkallı tabakalı ahşap sistemin fiziksel ve mekanik özellMerinin diğer sistemler üe karşılaştırılması yapılıp, bu karşılaştırmadan yola çıkılarak tutkallı tabakalı ahşap sistemler üe oluşturulan büyük açıklıkların geçilmesinde uygulanan formların sınıflandırması yapılmıştır. Bu sınıflandırmada büyük açıklıklarda kullanılan kabukların boyutsal değerleri ve biçimsel özellikleri açıklanmaktadır. Beşinci bölüm ise sonuç bölümüdür. Tutkallı tabakan ahşap sistemlerin getireceği sonuçlar açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, the glued laminated wood,glulam, that is used in USA and EUROPE is studied with the thought of it will be used in our country in a very short time and it will become wide spread. In the first chapter, the aim of the research and the way of study are explained. In the second chapter, the history of glued timber structures, production stages, the characteristic of glue that is used in the production of glued laminated timber, the characteristics of glulam that is added by glue during the productions of glued laminated timber construction materials is studied. The production of glued laminated timber construction materials, methods of production and standarts of production are explained in the third chapter. The fourth chapter includes the application methods of glued laminated timber in large spaces In this chapter, the general information about the large spaces that is constructed by glued laminated timber is studied. After that,the comprehension of physical and mechanic properties between the glued laminated timber and the concrete and steel is made according to that comprehension. The glued laminated timber forms that are used in large spaces classified. In this classification, the dimensions of the steel which used in large spaces are explained. The fifth chapter is conclusion chapter. The application of glued laminated timber results are explained.