Metal çerçeveli giydirme cephelerde granit ve uygulama sistemleri
Granite and application systems for the metal framed facade cladding
- Tez No: 106320
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL AYBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Opak bölge, granit plaka, boyutlandırma, tespit elemanı, uygulama sistemi. xı, Opaque part, granite plate, sizing, fixing element, application system. xu
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Metal çerçeveli giydirme cephelerin opak bölgelerinde kullanılan granit ocaktan çıkarıldıktan sonra bir takım kesim ve yüzey işlemleri geçirerek cephe kaplama elemanına dönüşmektedir. Bu işlemler sonrasında plaka haline gelen granitler, granit plakaları cepheye bağlayan tespit elemanları ve taşıyıcı ızgaralar rüzgar yükü, deprem yükü, ısıl gerilmeler... gibi dış faktörlerin etkisi altında kalmaktadır. Gerek granitin plaka haline gelinceye kadar geçirdiği süreç gerekse sistemi etkileyen fiziksel-kimyasal faktörler granitin boyutlandırümasını, taşıma ve uygulama sistemlerini etkilemektedir. Bu çalışmada; granit giydirme cephe sistemini etkileyen faktörlerin belirlenmesi sonucunda yapılan statik hesaplar doğrultusunda plaka ve tespit elemanlarının ölçülendirilmesi, taşıma ve uygulama sistemlerinin incelenmesi ve yapı iç-dış konforunu sağlayacak şekilde granitin detaylandırılması amaçlanmaktadır. Tezde öncelikle giydirme cephe kavramı tanımlanmış, saydam ve opak bölgeler konusunda bilgi verilmiştir. Granitin tanımı, yapısı, teknik özellikleri anlatılarak; ocaktan kullanıma kadar geçirdiği aşamalar, boyutlandınlması sırasında dikkat edilmesi gerekenler, taşıma ve uygulama sistemleri ile uygulama aşamaları ele alınmıştır. Bu süreçlerde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The granite used in the opaque parts of metal frame coated facades is turned into a facade coating element after having taken out of the oven and passed through some cutting and surface processes. The granites turning into plates after such processes, the fixing elements and bearing grids are affected by wind load, earthquake load and being stretched by heat. Both the process which granite passes through becoming a plate, and the physical-chemical factors affecting the system have effects on sizing, bearing and application systems of the granite. In this study, we aim at sizing the plate and fixing elements through the static calculations made as a consequence of determination of the factors affecting the granite coated facade system, investigating bearing and application systems and detailing the granite in a way to provide inner-outer comfort of the building. The thesis defines coated facade concept at first and then informs on transparent and opaque parts. The handled subjects are the definition of the granite, technical properties, stages it passes through from oven to usage, points of attention during sizing, bearing and application systems and application stages. We tried to convey information on the problems and proposed solutions of the same during such prosses.