İstanbul İGDAŞ doğalgaz boru hatlarında ölçülen basınç debi parametrelerini kullanarak sistemin istatistiksel kalite kontrolü
A Statistical quality control analysis of İstanbul İGDAŞ natural gas pipelines system using pressure and flow measured data
  1. Tez No: 106328
  2. Yazar: KUDDUSİ ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğalgaz, basmç, akün, istatistiksel kalite kontrol, X kontrol diyagramı, R kontrol diyagramı ıx, Natural gas, pressure, flow, statistical quality control analysis, X control chart R control chart
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET İstanbul İGDAŞ doğalgaz hatlarında ölçülen basınç ve debi verilerini kullanarak sistemin istatistiksel kalite kontrolü analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bu analizde 1997 yılının örnek olarak her ayın 15 ine ait veriler kuUanılmıştır. İstatistiksel kalite kontrol analizi X ve R kontrol diyagramları ile yapılmıştır. Basmç ve debi verilerinin X kontrol diyagramları ile analizi sonucu bütün örnekleme günlerinde alt ve üst kontrol limitleri içerisinde merkez hattı civarında seyrettiği tesbit edilerek sistemin hatasız bir şekilde çalıştığı görülmüştür. R kontrol diyagramlarının analizi sonucunda ise verilerin bazı günlerde kontrol limitleri içerisinde beklenen kalite düzeyinde seyretmelerine rağmen bazı günlerde ise alt ve üst kontrol limitlerini aştığı ve sistemin kalite kontrolünü etkilediği tesbit edilmiştir. Alt ve üst kontrol liretlerinin aşıldığı bazı R kontrol diyagramlarında sıcaklık ve mevsim değişikleri gibi çevre şartlan, operatör hataları, malzeme temini, basmç ve akım değişimleri sonucu hatlarda meydana gelen malzeme yorgunluğu ve yeni yatırım yapılan bölgelere mevcut ana kontrol vanalarından gaz verilişi sırasında oluşan basmç değişimleri gibi faktörler etkili olmaktadır. Sistem hatasız olarak çalışmakla beraber, R kontrol grafiklerinden sistemin kalite düzeyinin etkilendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A statistical quality control analysis was conducted for Istanbul IGDAŞ natural gas pipelines system by using the measured presure and flow data. The measured pressure and flow data in the year of 1997 were used as an application case in this study. Quality control analysis were performed by using statistical X and R control charts. The pressure and flow values went nearly center line between upper and lower limits by the X control analysis so it indicated that the system were properly run. By the R control analysis, pressure values went over upper and lower limits at some sampled days so it denoted that some internal and external factors affected the quality of system. Environmental factors such as temparature changes, system operator faults, gas supply, material fatigue in pipe lines due to cyclic pressure and flow change, investment purposes were predicted mainly afFecting the quality of system. By the X and R control anlayses it was concluded that natural gas pipelines system of IGDAŞ were regularly processed, however, external and internal factors mentioned could sometimes cause lack of quality in operation.