Katalizörlerin hazırlanması ve endüstrideki kullanılışları
Preparation of catalysts and their usage in industry
  1. Tez No: 106327
  2. Yazar: ZEKİ GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katalizör, katalizör zehirleri, katalitik reaktörler, destek, promotör. vuı, Catalyst, catalyst poisons, catalytic reactors, support, promoter. IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Katalizörler, kimya sanayiinde vazgeçilmez endüstriyel maddeler olarak hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Kimyasal ürünlerin yaklaşık %85'i üretim sırasında en az bir katalitik şamadan geçmektedir. Katalizörlerin sanayide ki ekonomik önem pazar değerlerinden çok daha fazladır. Üretimde verimlilik ve tasarruf çok önemli bir duruma gelmiştir. Katalizörler hammaddenin korunması ve safsızlıklann azaltılmasıyla yüksek seçicilik ve yüksek verimlilik elde edilmesini sağlar, kimyasal reaksiyonların hammadde ve enerji gereksinimlerini azaltır. Katalizör tasarımında dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır. Bir katalizörün kullanışlı olması için aktivite, seçicilik ve kullanım süresi yönünden yeterli olması gerekir. Katalizör tasarımında ileride katalitik sistemin bulunacağı şartlar iyi bilinmeli ve katalizör birçok koşul allında incelenmelidir. Bu çalışmada katalizörlerin endüstrideki durumları, üretim safhaları ve karşılaştıkları sorunlar; ayrıca katalitik sistemler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Catalysts are very important industrial substances in chemical industry which are used almost in all fields. Throughout the manufacturing, 85% of the chemical products are passed through at least one catalytic stage. Economic benefit of the catalysts in industry is greater than its market value. Efficiency and conservation of raw materials and energy in manufacturing became more important. While conserving raw material and reducing impurities catalysts provide high selectivity and efficiency and reduce the needs of raw materials and energy. There are many important points in catalyst design. A catalyst must be sufficient in activity, selectivity and usage time to be useful. In catalyst design the conditions of the catalytic system must be well defined and the catalysts must be investigated carefully in many conditions. In this study the situation of the catalysts in industry, their manufacturing stages, the problems of the catalysts and the catalytic systems were investigated.