Doğalgaz dağatım hatlarında korozyon hasarlarının incelenmesi
Examining the failure of corrosion in natural gas pipe line
- Tez No: 106372
- Danışmanlar: PROF. NECATİ TAHRALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, Doğalgaz, Boru Hattı, Gerilmeli Korozyon Çatlağı ıx, Corrosion, Natural Gas, Pipe Line, Stress Corrosion Cracking
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Çalışmanın birinci bölümünü oluşturan, araştırmanın amacını,önemini ve daha önce yapılan çalışmaları anlatan Giriş bölümünden sonra ikinci bölümde İstanbul ili doğal gaz hatları hakkında genel bilgi verilecek ve özellikle çalışmanın odak noktası olan bina bağlantı hatları tanıtılacaktır. Üçüncü bölümünde ise Kuzey Kanada' da gerçekleştirilen çalışma geniş bir şekilde anlatılacak ve bir çalışma metodolojisi ortaya konulmaya çalışılacaktır. Dördüncü bölümde, İGDAŞ dağıtım hatlarında gerçekleştirilen çalışmanın metodolojisi anlatılacak ve saha etütlerinde kullanılan tahribatsız muayene yöntem ve araçları hakkında bilgiler verilecektir. Saha çalışmalarının sonuçları beşinci bölümde verilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this study is to examine corrosion types and damages due to corrosion that can be seen on underground natural gas pipelines. In the first part, the objective and importance of this study are introduced and previous studies about this topic are explained. Next in the second part the natural gas network in Istanbul city is generally presented and building connection lines on which this study focuses, are clarified. In the third part the study which was done in North Canada is explained thoroughly and so a methodology for a study on this topic is introduced. Then in the forth part the methodology for our study in distribution lines of Istanbul Gas Distribution co., İGDAŞ is explained and information about nondestructive testing methods and equipment on site researchs is given. Results obtained by works on site are informed in the fifth part.