Dişli mekanizma sistemlerinde aynı ve farklı frekanslı titreşimlerde geçirgenlik değerinin incelenmesi
The investigation of the transmissibility of the gear mechanism systems at vibrations of the same and different frequencies
- Tez No: 106371
- Danışmanlar: PROF. NECATİ TAHRALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: dişli mekanizması, titreşim, geçirgenlik, gear mechanism, vibration, transmissibility VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Çeşitli dişli mekanizmalarında merkez bir çıkış dişlisinde oluşan titreşimlerin, dişli mekanizmasını taşıyan gövdeye olan titreşim geçirgenliği incelenmiştir. Öncelikle titreşimi oluşturan farklı kuvvetler toplanarak tek bir etki halinde hesaplara katılması sağlanmıştır. Bu kuvvetlerin oluşturduğu titreşimlerin geçirgenliği Matlab'da düzenlenmiş özel bir program yardımıyla diyagram haline getirilmiştir. Bir sisteme, aynı anda frekansları farklı olan birden fazla titreşimin etkide bulunması halinde geçirgenliği kontrol altına almak için, sistemde sadece elastik eleman ve sönüm elemanı kullanmanın yetersiz olduğu görülmüştür. Aynı yöntemler dişli mekanizma sistemlerinde uygulanmıştır. Dişli mekanizma örneklerinde rulmanh yataklar kullanıldığından sönüm değeri c=0 alınarak hesaplar yapılmıştır. Bu durumda,çıkış milini yataklayan rulmanh yatakların ayrı ayrı geçirgenliği diyagramlarla gösterilmiştir. Çizilen diyagramlardan titreşimlerin büyük bir bölümünün gövdeye iletildiği ve kontrol altına alınamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The vibrational transmissibility of the vibrations occuring at the central output gear to the body supporting the gear mechanism in various gear mechanisms is investigated. First, different forces creating the vibration are gathered so that they are put as a single effect into the calculations. The transmissibility of the vibrations created by these forces are presented as a diagram by the help of a program written in Matlab. It's seen that it's inadequate to use springs and dampers in the system to control the transmissibility when more than one vibrations with different frequencies affect the system at the same time. The same procedures are applied to the gear mechanism systems. The damping coefficient is taken as c=0 in calculations of the gear mechanism samples since ball bearings are used. In this situation, the transmissibility of the ball bearings of the output shaft are shown separately with diagrams. It's appointed from the diagrams that the most part of the vibrations are transmitted to the body and cannot be controlled.