Konteyner krenlerindeki gelişmeler ve bir konteyner kreninin yükleme sisteminin simülasyonu
Developments in container cranes and simulation of a loading system of the container crane
  1. Tez No: 106374
  2. Yazar: YÜCEL TOLGA KÖKALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konteyner Kreni, kren salınım kontrolü, MPC kontrol, noktadan noktaya kontrol, gelişmeler, Container cranes, crane sway control, MPC based control, point to point control, developments
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Konteyner taşımacılığında artan ve değişen ihtiyaçlar, verimliliğin arttırılması, mevcut teknolojilerin zamanla demode olması, yeni geliştirilen teknolojilerle mevcut sorunlara çözüm bulunabilmesi gibi nedenlerden dolayı diğer önemini sürdüren sektörlerdeki gelişmeler gibi konteyner taşımacılığında da gelişmeler görülmektedir. Bu gelişmelerin büyük bir çoğunluğunun hedefi de konteyner taşımacılığına en fazla zaman ve emek harcanan işlem olan yükleme ve boşaltma işlemlerini iyileştirmektir. Bu işlemdeki en önemli faktör de konteyner krenleri olduğundan gelişim bu noktada yoğunlaşmıştır. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile birlikte tasarım çalışmaları bu ortama kaymış ve optimum tasarım kriterlerini elde etmek mümkün olmuştur. Bu çalışmada, konteyner krenlerindeki gelişmeler incelenmiş ve bu gelişmelerden biri olan robotik krenlerde kullanılabilecek bir yükleme sisteminin simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla ilk bolümde konu hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde mevcut tasarım ve iyileştirme çalışmaları incelenmiştir. Üçüncü bölümde sistem elemanlarının modellenmesi ve son bölümde de bu model baz alınarak yapılan simülasyon çalışmasına yer verilmiştir. Simülasyon işlemi Matlab programının Simulink modülü kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are some important improvements also in container transport technologies as other important industries due to the reasons like the risng and changing demands at container transport, increasing productivity, being out of date of the existing technologies, and solving the problems with the help of new developed technologies. The target of the most of the improvements is to optimize the loading and unloading process, which is the most time and effort spending operation in the transport. Since the main element in this operion is the container crane, improvements are focusec on this point. By the development of the computer technology, design works have been made on this area and it became possible to have the optimum design parameters. In this study, improvements in container cranes are examinated and a simulation of a loading system, that could be used in robotic cranes, is realized. In the first chapter general information has been given about the subject. Existing design and improvements have been examinated in the second chapter. In the third and the last chapters modelling of the system elements and a simulation on the basis model has been made.