İstanbul'un ulaşım sorunlarına çözüm yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of solution approaches to transportation problems of İstanbul
- Tez No: 106404
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, İstanbul'un ulaşım soruman, ulaşım planlaması, ulaşım yatmmlan, ulaşım çözümleri, Transportation, transportation problems of Istanbul, transportation planning, transportation investments, transportation solutions. VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Hızla artan nüfusla birlikte mega köy halini alan İstanbul'un devasa sorunlarından birisi belki de en önemlisi ulaşımdır. Plansız kentleşmenin; alabildiğine çarpık bir mekansal dağılımı oluşturduğu İstanbul'da son yıllarda planlama ve ulaşımdaki soruman çözmeye dönük etkili çalışmaların başlamış olması ve hala devam etmesi umut vericidir. Ancak yapılan çalışmalara rağmen istenen sonuçların alınamamış olduğu da bir gerçektir. Bu çalışmada; temel ulaşım problemlerine ait çözüm alternatiflerinin belirlenmesine rağmen uygulamada yaşanan sorunların ortaya konması ve nedenlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu hedefe dönük olmak üzere; İstanbul'un kentiçi ulaşım sorunlarının kaynağında yatan temel çelişkilerin ve eksikliklerin somut verilere dayanılarak açıklanmasına özen gösterilmiştir. Çalışmada, öncelikle İstanbul kentiçi ulaşımın tarihsel süreci irdelenmiş ve genel hatlarıyla günümüz yapısı belirtilmiştir. Ardından ulaşım sistemlerine ait temel ulaşım verileri sunulmuştur. Sorunlar ve çalışmalar bölümünde; ulaşım soruman ve arazi kullanım kararlan ile yapılan plan tadilatlan arasındaki uyum sorunu somut belgelerle ortaya konmuştur. Bununla birlikte ulaşımla ilgili Büyükşehir Belediyesi ile Merkezi Yönetim kuruluşlanmn yatıran programlan ve ileriye dönük projeleri incelenmiş kalıcı çözümlere katkı sağlama düzeyleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise elde edilen veriler ışığında İstanbul'un ulaşım sorunlanmn çözümüne yönelik öneriler sıralanmıştır. Sonuç olarak, İstanbul'un kentiçi ulaştırmasında en önemli sorun; planlama kararlanyla uyumlu olmayan uygulamalann sergilenmesidir. Aynca ulaşımla ilgili karar mekanizmalanmn tek elde toplanmaması ve yapılan çalışmalarda etkili bir entegrasyonun sağlanamaması durumlan da devam ettiği sürece, İstanbul'un ulaşım sorunlanmn istenen düzeyde çözülemeyeceği tartışma götürmez bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Beside the rapid increase in population, one of the biggest problems of Istanbul may be transportation. In Istanbul where unplanned urbanisation causes bad space distribution, the beginning of effective studies to solve the planning and transportation problems gives hope. However, in spite of the studies, it's true that desired results haven't been obtained. The main concern of this research is asserting and querying of the difficulties confronted in application despite the fact that there are solition alternatives of main transportation problems. Fundamental contradictions and deficiencies at the origin of Istanbul's innercity transportation problems are explained based on concrete data. First of all historical process of Istanbul's inner transportation is examined and today's general lines are defined. Then, main transportation data related to transportation systems is presented. In the chapter of problems and works done; transportation problems and harmony of land use decisions with plan modifications are put forward by concrete documents. Besides investment programs and future projects of goverment and Greater Municipality are examined and levels of contributions to permanent solutions are exposed. In the last chapter; some suggestions based on information derived are presented, aimed to solve Istanbul's transportation problems. Consequently; the most important problem of Istanbul's innercity transportation is the practices which are inharmonious with planning decisions. Besides it is obvious that without integrating decision mechanisms related to transportation and without obtaining on efficient integration in the works done, Istanbul's transportation problems could not be solved at desired level.