Bazı anorganik katkı maddelerinin çimentonun kalitesi üzerindeki etkisinin incelenmesi
Research for effects of some inorganic additives on quality of cement
- Tez No: 106406
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET KADIRGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, beton, çimento, mukavemet, maliyet ıx, Fly ash, concrete, cement, strenght, costs
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Orhaneli uçucu külünün beton üretiminde kullanılabilirliği ve ekonomik tasarımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada kimyasal analizi belirli olan uçucu kül ve çimento kullanılmıştır. Uçucu külün kullanıldığı çalışmada 400 kg/m3 dozajlı şahit beton ile bu betonlara karşılık test edilmek üzere ağırlık cinsinden %5, %15, %25, %35 ikame oranlarında uçucu kül kullanılarak tasarlanmış beton üretilmiştir. Her beton üretiminde işlenebilme sabit tutulmuştur. Üretilen betonlar 15xl5xl5'lik numuneler hazırlanmış, bunlar üzerinde 3, 7, 28 gün sonunda basınç deneyleri yapılmıştır. Yapılan çalışmanın ikinci aşamasında şahit betonla aynı mukavemeti sağlayacak uçucu kül ikamesi saptanmaya çalışılmış ve bu ikame oranmda betonun sağladığı ekonomi saptanmıştır. Diğer bir çalışmada PÇ 32,5 ile beton üretmek yerine, PÇ 42,5 ve uçucu kül kullanılarak üretilen betonların sağladığı ekonomi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, my target is to evaluate the usage of Orhaneli fly ash in concrete production and its economical designs» We used cement and fly ash of which the chemical analysis is defined. Firsth, concretes with a dosage of 400 kg/m3 is produced as the plain sample. Then, concretes are designed by using fly ash with the rates %5, 15,25,35. The workability is kept fixed for all concrete designs. The size cof each sample is 15x15x15 cm and test for compressive strenght are executed on the samples in 3rd, 7th, 28th days. In the second stage of this study, I tried to define the exact rate of fly ash to obtain the same strenghts with the plain concrete and the saving through this optimum rate. Additionally, I defined the saving through the concrete production by using fly ash and PC 42,5 by using instead of concrete production by using PC 32,5.