Towards climate-responsive buildings: A contemporary & vernacular design integration in hot and dry regions
İklime duyarlı binalara doğru: Sıcak ve kuru bölgelerde çağdaş ve yerel bir tasarım entegrasyonu
  1. Tez No: 953239
  2. Yazar: OTHMAN AL-MASHHADANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ, PROF. DR. EMİH HALİL ERYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Mimarlık, Hibrit Mimarlık, Isıl Performans, Çevresel Performans, Design-Builder Simülasyonu, Vernacular Architecture, Hybrid Architecture, Thermal Performance, Environmental Performance, Design-Builder Simulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu doktora tezi, yöresel mimari (VA) öğelerini günümüzün mimarisinde kullanabilme süreçlerini incelemektedir. Özellikle Bağdat için sürdürülebilir, kültürel olarak uyumlu ve iklime duyarlı tasarım çözümlerinin elde edilmesini amaçlar. Araştırma, yöresel mimarinin temel özelliklerini ve çağdaş mimarideki önemini inceleyen altı bölümden oluşur. Çalışma, değerlerin incelenmesi, sürdürülebilirlik ve kültürel mirasın korunması konusundaki güncel literatürü de inceleyerek, eksiklikleri belirlemek ve deneysel araştırmayı hedeflemek için kavramsal bir çerçeve oluşturarak başlar. Daha sonra, Irak'ın iklimini, tarihini ve kentsel dönüşümünü inceleyerek, coğrafi ve kültürel çevreyi belirler ve Bağdat evine ve geleneksel mimari özelliklerine odaklanır. Çalışma, özellikle sıcak/kuru iklim bölgelerinde bina kabuğunun; sürdürülebilirlik, kullanıcı konforu ve enerji verimliliğindeki önemini inceler. Araştırma,“Shanasheel”,“Bad-Geer”ve“Al-Hosh”gibi pasif mimari özellikler ile inşa edilmiş ortamların güneş ışığını, hava dolaşımını ve ısıl konforu artırabileceğini göstermiştir. Bunun ayrıca, yöresel çözümlerin çağdaş malzemeler, teknolojiler ve tasarım yaklaşımları aracılığıyla yeniden yorumlanması ile başarılabileceği düşünülmektedir. Çalışma ayrıca, pasif soğutma sistemleri, yerel malzemeler ve iklime uyumlu bina kabukları gibi yöresel mimarlık yaklaşımlarını günümüz tasarımlarına entegre etmek için bazı temel bileşenleri önermektedir. Ayrıntılı bir inceleme ile, yöresel bilgeliği çağdaş yaklaşımlarla entegre etmenin faydalarını ve sınırlamalarını açıklayarak, toplum katılımı, kültürel bilgi ve sürdürülebilir uygulamalara dayalı yaratıcı çözümler önermektedir. Araştırmada, yöresel mimari özelliklerinin tasarıma dahil edilmesinin uygulanabilirliğini değerlendirmek için Bağdat'ta dinamik iki aşamalı ampirik bir araştırma yürütülmüştür İlk aşama, çevresel değişkenleri değerlendirmek için hem yöresel hem de çağdaş Irak konutlarının saha gözlemlerini içermektedir. İkinci bölümde, performanslarını karşılaştırmak için hem yöresel mimari özellikleri olan hem de yöresel özellikler olmayan hibrit villalar için dinamik simülasyonlar kullanılmıştır. Araştırma, yöresel mimari özelliklerinin entegrasyonunun enerji verimliliğini önemli ölçüde iyileştirdiğini, pasif soğutmayı kolaylaştırdığını ve ısıl konforu artırdığını, tüm bunları yaparken de şehrin benzersiz mimari kimliğini koruduğunu göstermektedir. Çalışma bulguları, eski yöresel mimari tekniklerini çağdaş süreçlerle entegre eden hibrit bir yaklaşımın, sürdürülebilirlik ve kültürel korumanın gereksinimlerini karşılamak için uygulanabilir bir çözüm sağladığını desteklemektedir. Araştırma, yöresel mimari bileşenlerini çağdaş tasarıma dahil etmek için pragmatik fikirler önererek, mesleki uygulamasının gerçekleşmesi ve politika geliştirilmesini destekliyor. Sadece sıcak/kuru bölgelerle sınırlı olmayan, aynı zamanda dünyanın çeşitli iklimlerinde de uygulanabilen diğer yöresel mimari uygulamalar için gelecekteki araştırmaların gerekliliğini, yeni malzemelerin kullanımını ve bu yaklaşımların kullanılmasının ekonomik etkilerini vurguluyor. Son olarak, tez nihayetinde geleneksel bilgiyi çağdaş teknolojilerle entegre ederek çevresel olarak sürdürülebilir, kültürel açıdan örnek ve ihtiyaç duyulan tasarıma bağlamsal olarak uygun mimari çözümler geliştiren dengeli bir metodolojiyi savunuyor.
Özet (Çeviri)
This PhD dissertation examines incorporating vernacular architecture (VA) aspects into contemporary architectural processes, specifically emphasizing the attainment of sustainable, culturally attuned, and climate-responsive design solutions for Baghdad. The research is organized into six interwoven chapters that examine essential facets of VA and its significance in contemporary concerns. The study commences by integrating the current literature on value assessment, sustainability, and cultural heritage preservation, pinpointing deficiencies, and formulating a conceptual framework to direct empirical research. It subsequently delineates the geographical and cultural environment by examining Iraq's climate, history, and urban metamorphosis, focusing on the Baghdadi house and its conventional architectural features. The study examines the building envelope's significance in sustainability, occupant comfort, and energy efficiency, especially in hot/dry climate zones. The research has indicated that passive architectural features such as“Shanasheel,”“Bad-Geer,”and“AlHosh”, can enhance the built environments' sunlight, air circulation, and thermal comfort. This can be achieved by additionally facilitating the reinterpretation of old solutions through contemporary materials, technologies, and design approaches. The study also emphasizes some essential components for integrating VA aspects into contemporary designs, including passive cooling systems, local materials, and climate-adaptive building envelopes. A detailed examination elucidates the benefits and limitations of integrating vernacular wisdom with contemporary approaches, suggesting creative solutions grounded in community engagement, cultural knowledge, and sustainable practices. The research executed a dynamic two-phase empirical investigation in Baghdad to evaluate the viability of including VA features. The initial phase comprised field observations of both traditional and contemporary Iraqi residences to assess environmental variables. The second part employed dynamic simulations to construct a hybrid villa, both with and without VA features, to compare their performance. Research indicates that the integration of VA characteristics markedly improves energy efficiency, facilitates passive cooling, and enhances thermal comfort, all while maintaining the unique architectural identity of the city. The study finds that a hybrid approach, integrating old VA techniques with contemporary procedures, provides a feasible solution to meet the urgent needs of sustainability and cultural preservation. The research aids in policy formulation and professional practice by providing pragmatic ideas for incorporating VA components into contemporary design. It emphasizes the necessity for future research on other VA applications not just limited to hot/dry zones but also can be applied in various climates around the world, the use of new materials, and the economic impacts of using these approaches. Finally, the dissertation ultimately advocates for a balanced methodology that integrates traditional knowledge with contemporary technologies to develop architectural solutions that are environmentally sustainable, culturally reflective, and contextually appropriate to the needed design.