Elastik zemine oturan ince plakların stabilitesinin ve serbest titreşiminin sonlu elemanlar metodu ile hesabı
The Finite elements method in theory of stability and free vibration for thin plates on elastic foundation
- Tez No: 106411
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Finite elements, thin plates, elastic ground, stability, free vibration VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Plaklarda dış yükler orta düzlemin içinde etkiyorsa stabilite problemleri önem kazanır. Bu tür taşıyıcı elemanlara levha denir. Günümüzde plaklar; Bina döşemelerinde, betonarme yüksek yapı temellerinde, elastik zemine oturan yapı temellerinde, su depolarında, betonarme istinat duvarlarında, ankrajlı betonarme perdelerde, limanlarda, stok sahalarında, hava limanlarında, baca temellerinde, silo temellerinde ve köprülerde kullanılan taşıyıcı elemanlardır. Zemin etkilerine maruz olmayan plakların stabilitesi için bir hayli çözüm elde edilmiş ve bu çözümler tablo ve abaklar halinde pratik olarak kullanılacak hale getirilmiştir. Bu çalışmada, dikdörtgen sonlu elemanlar için çıkarılmış şekil fonksiyonlarını kullanarak elastik zemine oturan ince plakların stabilite ve sönümlü serbest titreşiminin çözümü yapılmıştır. Zemin etkileri yatak katsayısı ile göz önüne aknmış ve eleman zemin etki matrisi adı altında tablo halinde verilrmştir.Konurçun sonunda zemin yatak katsayısı sıfırdan başlayarak artırılarak Pk yük değişimi ve peryodu hesaplanmıştır. Anahtar Kelineler: Sonlu elernanlar, ince plaklar, elastik zemin, stabilite, serbest titreşim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research examines the rectangular plates external loads that act on towards central plane of plate operate plate like metal plate ground place for storing beds is elastic. As the metal plate ground place for storing beds increases, Critical load (Pk) decreases. In the example, at the end of the thesis, metal plate ground place for storing beds starts up from zero (0) and increases. In addition, Pk loads change against the metal plate ground place for storing beds.