20. yüzyıl mimarlık mirası; Ankara Opera Binası ve 1923-1950 yılları arası Türk mimarlığı'nda yüksek mimar Şevki Balmumcu'nun yeri
20th century architectural heritage; Ankara Opera House and the position of Şevki Balmumcu; the architect, among Turkish architecture between 1923-1950
- Tez No: 106422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR BARKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Şevki Balmumcu, Ankara Sergievi, Ankara Opera Binası, 20. Yüzyıl Mimarlık Mirası. vııı, Şevki Balmumcu, Ankara Exhibition Building, Ankara Opera House, 20th Century Architectural Heritage rx
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET 20. yüzyıl Mimarlık Mirası niteliği ile incelenen, Ankara Sergievi (bugün Opera binası) Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin, çeşitli sergiler düzenlemek üzere, 1933 yılında, Uluslararası Proje Yarışması sonucu uygulanmıştır. Yarışmada birinciliği, 16 Türk ve 10 yabancı mimar arasında, Şevki Balmumcu ve İtalyan Paolo Vietti Violi paylaşmış ancak daha ekonomik oluşu nedeniyle Şevki Balmumcu'nun tasarımı-Türk mimarlarını da teşvik etmek için- seçilmiştir. 1946 yılında, Ankara'da, bir Opera Binası ihtiyacı doğmuş ve yeni bir yapı yapmaya ekonomik koşullar elvermediği için, bakımsız durumdaki Sergjevi'nin Operaya dönüştürülmesine karar verilmiş ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından, 1946 yılında, Alman mimar Paul Bonatz görevlendirilmiştir. 1947 'den bu yana bina opera olarak kullanılmaktadır. Bu dönüşüm, sadece işlevsel bir değişiklikle kalmamış, binanın mimarının izni alınmaksızın, modern biçimi, geleneksel ekleme ve çıkarımlarla örtülmüştür. Sembolik kulesi yıkılmış, teras çatısı klasik çatıya çevrilmiştir. Bu olay mimari çevrece kınanmış ve "telif haklarına aykırı bulunmuştur. Buradan çıkışla; araştırmanın, ikinci ve üçüncü bölümlerinde, Şevki Balmumcu'nun mesleki başarısını sıkça gösterdiği ve etkilendiği dönem olan 1923-1950 yıllan arası, Türk Mimarlığının genel yapısı, ülkenin sosyo-ekonomik ve kültürel etkenleri çerçevesinde incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Türkiye'de Modernizmin, Genç Cumhuriyet üzerinde nasıl yankılandığını, kimlerin eliyle hacim bulduğunu ve bu etkileşimde mimarların ve bu mimarlardan da Şevki Balmumcu'nun rolü irdelenmiştir. Beşinci bölümde mimarın hayatı, altıncı bölümde en önemli yapısı Ankara Sergievi ve Opera Binasına dönüşümü detaylı olarak aktarılmıştır. Yedinci bölüm 20. yüzyıl Mimarlık Mirası kriterlerine, Ankara Sergievi örneğinde yaklaşır. Şevki Balmumcu'nun diğer yapıtları ve yarışma projeleri sekizinci bölümün konusudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examined with regard to its characteristic of 20th Century Architectural Haritage, Ankara Exhibition Building (today The Opera House) is constructed as the conclusion of International Project Contest released by National Economy & Savings Assembly inl933 to organise various exhibitions. The first prize was shared between Şevki Balmumcu and Paolo Vietti Violi-the Italian architect among 16 Turkish and 10 foreign architects. However; since it was more economic, the project of Şevki Balmumcu was selected also to encourage the Turkish architects. In 1946, a need for an opera house emerged in Ankara and because the economic circumstances were not favorable, it was decided to have the Exhibition Center which was not well-maintained, transformed into the Opera House. In 1946, German Architect Paul Bonatz was appointed by National Education Minister of the period Hasan Ali Yücel. Since 1947, the building is used as the Opera House. This was not only a functional transformation but without the consent of the architect of the building, the modern shape of construction was covered with traditional joints and take-offs. The symbolic tower was pulled down, the plain roof was changed into classic roof. The incident was reproached by the Architectural Community and found contrary to ethics of copyright. Departing from this point, The second(2rd) and third(3th) parts of the research cover the period between 1923 and 1950 that Şevki Balmumcu had been impressed from and in which he had performed his professional achievements very often. The period was examined within the framework of general structure of Turkish Architecture and the socio-economic and cultural factors of the country. Fourth(4th) part includes the study of the echo of modernism on the young republic in Turkey, who helped this acquire volume and in this interaction the role of architects and apart the role of Şevki Balmumcu among these architects. In the fifth(5th) part, life of the architect; in the sixth(6th) part his most important construction 'Ankara Exhibition Building' and its transformation into the Opera House were explained in detail. The seventh(7th) part gets close the criteria of 20th Century Architectural Heritage by giving the example of Ankara Exhibition Building. Other works and competition projects of Şevki Balmumcu are the subjects of eighth(8th) part.