Yeşilyurt yerleşim alanının modern mimarlık mirası kapsamında potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the potential of the yeşilyurt settlement area in the scope of the modern architectural heritage
- Tez No: 791690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN İREM GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, modern mimarlık, planlı konut alanları, kentsel koruma, Istanbul, modern architecture, planned residential areas, urban conservation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
20. yüzyılda modernizm, mimarlık üretim pratiklerini köklü bir biçimde etkilemiştir. Yüzyıl başında yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti mimarlık alanında da bu değişime ortak olmak istemiştir. Modernizmin en gözle görünür etki alanlarından birinin yapılı çevre olması genç Cumhuriyetin yapı tasarımı ve kentler üzerine yoğunlaşmasını sağlamıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrası İstanbul'un yerleşik nüfusu azalmış, Ankara'nın başkent olması ihmal edilmesine yol açmıştır. 1950'lerde nüfusun artmasıyla birlikte konut ihtiyacına cevap vermek ve şehrin büyümesini kontrol altına alıp yönlendirebilmek için adımlar atılmıştır. Bu adımların başında da konut alanlarının planlanması gelir. 1900'lerin ortalarından itibaren sayısı artan İstanbul'daki planlı konut alanlarına örneklerden birisi de Yeşilyurt yerleşim alanıdır. 1948 yılı ile beraber planlanma süreci başlayan mahalle çağdaşlarından farklı olarak ancak kişisel teşebbüslerle kuruluşu tamamlanabilmiştir. Yapısal ölçekte tasarımda söz sahibi aktörlerin sayısının artmasına rağmen mahalle içinde uyumlu bir dil yakalanabilmiştir. Hem Türkiye hem İstanbul içinde sayıca oldukça az olan planlı Cumhuriyet mahalleleri kamunun ve kamu otoritelerinin beklentilerini karşılayamamaya başlamış ve bu durum imar yönetmeliklerinin değişimine neden olmuştur. Bu sebeple mahalleler de hızlı bir değişime maruz kalmış, yakın tarihin planlı mahalle ve konut üretim pratikleri kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Yeşilyurt'un benzer dönemde kurulan yerleşim alanlarından daha farklı bir kuruluş hikayesine sahip olması, nitelikli yapı stokunun bir arada bulunması, üst ölçek planlarında korunmuşluk seviyesinin yüksek olması, döneminin mimarlık pratiklerine ışık tutması bu mahalleyi modern mimarlık mirası nesnesi yapmaktadır. Çalışmanın amacı Yeşilyurt'u kültürel miras kapsamında bir semt olarak tanıtmak ve korunması için farkındalığı artırmaktır.
Özet (Çeviri)
Modernism has radically influenced architectural production practices at 20th century. Young Republic of Turkiye wanted to associate this changing. Turkiye has focused on design building and cities bacause of one of most powerful visible face of modernism is built environment. After Worl War I, population of Istanbul has decreased, Ankara was chosen as the capital. This situation caused Istanbul to be neglected. In 1950's population has begun to increase again and problem of housing shortage was born. Otorities of public has decided to plan and take under control cities and to solve the problems. Yeşilyurt is one of the planned republic neighborhood that the growing numbers after 1950's. Planning of Yeşilyurt district has begun in 1948 and lasted a few years. But it has completed through individual attempts. Yeşilyurt has harmonyos architectural design altough has various design actors. Very few planned Republic neighborhoods in both Turkiye and Istanbul are not enough anymore for user and public. Changing of zonning ordinance and this reason are causing to lose this residential areas as cultural heritage Yeşilyurt has different story from 20th century of planned residential areas. Also it has a large number of qualified building stocks, high conservation level of urban area. Elucidating to architectural production practices of its period has made modern architectural heritage itself. Aim of this work is to introduce district as object of cultural heritage and raise awareness to protect it.