Trigonometri konusundaki kavram yanılgılarının tespit edilmesi
Determination of misconceptions in trigonometry
- Tez No: 106444
- Danışmanlar: DOÇ. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Trigonometri Öğrenimi ve Kavramsal Öğrenme VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
ÖZET Bu çalışma; Lise-2. sınıf öğrencilerinin Trigonometri konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarını tespit etmek ve tanı koyucu test geliştirmek amacı ile planlanmıştır. Bu amaçla lise-2 matematik müfredatında yer alan trigonometri konusunda; Derecik Lisesinde araştırmacı öğretmen yöntemi ile sınıf içi gözlemlerinden ve diğer okullarda görev yapan 6 matematik öğretmeni ile mülakat yapıldıktan sonra tam koyucu Teşhis Testleri geliştirildi. Geliştirilen bu teşhis testler 7 lisede toplam 280 lise-2 öğrencisine uygulanmıştır. Uygulanan Teşhis Testleri bulgularına göre okullar arası farklılıklar ortaya çıkarıldı. Uygulanan teşhis testleri ve yapılan gözlem ve mülakatlar sonucunda elde edilen veriler sınıflandırarak değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda öğrencilerin Trigonometri konusunda bir çok kavram yanılgılarına sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin sahip olduğu en önemli kavram yanılgıları; trigonometrik fonksiyonlarının terslerini bulurken kavram yanılgıları yapıyorlar. Birim çember üzerinde trigonometrik fonksiyonların açı değerlerini gösterirken kavram yanılgısına düşmektedirler. Trigonometrik denklemlerin çözüm kümelerini yazarken reel sayılardaki olduğu gibi bulduğu değerleri kök içine yazıyorlar. Verilen açının trigonometrik fonksiyonlardaki değerini reel sayıya karşılık getirmiyorlar, k sayısını 180 dereceye eşit düşünüyorlar ve işlemlerde bu şekilde uyguluyorlar. Bu sonuçlar ışığı altında lise öğrencilerin trigonometri konusunda kavram yanılgılarına ve eksik bilgilere sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Matematik eğitimi açısından bu kavramları tanı koyucu testler hazırlayarak belirlemeliyiz ve bu kavramları anlamlı öğrenme için ders materyalleri hazırlamalıyız. Bu şekilde trigonometri konusunda kavram yanılgıları ve yanlış anlamalar en asgariye ye iner. Bu çalışmada geçerlik ve güvenirlik testlerinin yapıldığı, geliştirilerek son şeklinin verildiği, iki aşamalı tanı koyucu testler okullarda öğretmenler tarafından kullanılabilir. Bu şekilde matematiksel kavramlar anlamlı bir şekilde öğrenilmiş olur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of Misconceptions in Trigonometry This study is designed to determine Lycee 2 students' misconceptions about trigonometry and develop a diagnostic test. For this purpose, two diagnostic tests were developed by the researcher as a result of observing students in their classroom at Derecik Lycee. Interviewing 6 mathematics teachers who are employed at different Lycees in Trabzon. The diagnostic test was applied to 280 students from 7 different schools. Data gathered from diagnostic tests and interviews are classified and evaluated. Findings indicates that students have many misconceptions in trigonometry. The most important misconceptions of the students was about the finding of the invers of trigonometric functions. They also have misconceptions in drawing of value of angle of trigonometric functions on the unit circle. In writing of the solution set of trigonometric equations as the real numbers, they write the recognized values into the root. They don't match the value of the trigonometric functions of the given angle with real numbers. They think that the number ît is equal to 180 and applied this in the their operations. Results support that lycee students have misconception and lack of knowledge in trigonometry. These misconceptions should be identified by using diagnostic tests and educational materials should be developed to overcome this problems in term of mathematics education. This may minimize the misconceptions and misunderstanding in mathematics particularly in trigonometry. The diagnostic test developed in this study can be used by school teachers to identify misconceptions of their students. If so then it may improve the learning and teaching mathematics conceptually contribute learning mathematics concepts effectively. Key words : Misconceptions, Trigonometry Education and Conceptual Learning VII