Meslek liselerindeki biyoloji öğretim programının değerlendirilmesi : Durum analizi ve öneriler
Assessment of biology curriculum implication in vocational high schools : Analysis of statement and suggestions
  1. Tez No: 106445
  2. Yazar: LALE CERRAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ PAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Meslek Liseleri, Biyoloji Öğretim Programı, Program Geliştirme Tr.Y, Biology Education, Vocational High Schools, Biology Curriculum, Curriculum Development VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Fen okur-yazarlığı günümüz insanının kültürünün vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilmektedir. Hızla değişen ve gelişen dünyaya uyum sağlayabilmek için, fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanlarında sağlam bir alt yapı gerekmektedir. Bu temeli oluşturabilmenin yolu şüphesiz ki, iyi planlanmış ve amacına ulaşabilen bir fen eğitimidir. Bu çalışmada, meslek liselerindeki fen eğitiminin biyoloji boyutu incelenmiştir. Meslek liseleri, ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik yansın talep ettiği nitelikli, teknolojik gelişmeleri destekleyebilecek, çevre bilincini kazanmış İş gücünün büyük bir bölümünü karşılayan önemli kurumlardır. Ancak bu okulların, günümüzde çok önemli bir konumu olan biyoloji biliminin, hedeflediği genel amaçlara ne ölçüde ulaştığı hakkında net bir bilgi yoktur. Bu çalışma, böyle bir eksikliği gidermede kaynak sağlamak amacıyla düşünülmüştür. Çalışma, Trabzon ilindeki 9 çok programlı liseden 80 öğrenci ve 12 biyoloji öğretmeniyle yürütülmüştür. Bu kapsamda okullar, araştırmacı tarafından bizzat ziyaret edilip ve okulların genel durumu hakkında gözlem yapılmıştır. Ayrıca, öğretmen ve öğrencilere anket uygulanmış ve bunlar mülakatlarla desteklenmiştir. Bunun yanında, meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin görüşleri dikkate alınarak basan testiyle, uygulanan biyoloji I öğretim programında hedeflenen davranışlara ne kadar ulaşıldığı hakkında veriler toplanmıştır. Ülke genelinde ulaşılabilen illere de öğretmen anketi gönderilmiş ve sınırlıda olsa mevcut durumun genellenmesi ve yeni bir program hakkında çoğunluğun fikrine ulaşmak amaçlanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda; programın 1+1 şeklinde (1 saat biyoloji ve 1 saat sağlık bilgisi) uygulanmasının iki dersin öğrenilme verimini düşürdüğü, bu liseler için farklı bir programın gerekliliği tespit edilmiştir. Diğer bulgular sonucunda, meslek liselerindeki biyoloji eğitiminin kalitesini arttırmak ve bu sayede daha nitelikli iş gücünü yetiştirebilmek için öneriler sunulmuştur. Aynca yeni programda olması gerekli görülen konulann listesi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Assessment of Biology Curriculum Implication In Vocational High Schools: Analysis Of Statement and Suggestions Scientific literacy is now commonly regarded as a necessary part of the culture of any citizen in a modern society. Some basic physical, chemical, and biological knowledge is necessary to adapt the changing and developing technological world. In this study; biology education in the vocational high schools is examined. Vocational high schools have a very important role to support the qualified work- power of our country. But there is no clear information about the success of these schools to reach the aims in terms of biology. This study is thought to provide some valuable information about that. The study was carried out with 80 students and 12 biology teachers at 9 multi programmed high schools in Trabzon. Schools were visited by researcher to observe the schools' general conditions. An attitudes scale and an achievement test were implemented to students selected randomly. Semi informal interviews were carried out with 12 biology teachers and 10 students. Also a teacher questionnaires was developed and implemented to determine the necessity of a new curriculum for the vocational high schools. Also teacher questionnaires were posted to cities of the country, to get a common view of majority about the general situation and to make limited generalization. After analysis of the collected data, it was found that; 1+1 (one hour biology, one hour health care) implication of curriculum causes incomplete learning of two courses. Some suggestions were made as a result of analysis to improve the biology education in these schools and also a new topic list for biology curriculum were presented.