Donatılı kuma oturan eksantrik yüklü model şerit temelin taşıma gücü
The Bearing capacity of the eccent rically loaded model strip footing on reinforced sand
- Tez No: 106446
- Danışmanlar: PROF. BAYRAM ALİ UZUNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Donatılı Zemin, Eksantrik Yüklü Şerit Temel, Azaltılmış Genişlik Kavramı (Meyerhof), Geleneksel Yöntem, Reinforced Soil, Eccentrically Loaded Strip Footings, Reduced (Useful) Width Concept (Meyerhof), Traditional Method. ^ T.CYÜKSIKÖe^l#rt, *KI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Temeller, yapı yüklerini zemin ortama güvenli (taşıma gücü ve oturma koşullan) ve ekonomik olarak aktaran elamanlardır. Son yıllarda, taşıma gücünü artırmak için zemin içine yerleştirilen çeşitli donatılar (geosentetik malzemeler) kullanılmaya başlanmış olup, bunların kullanımları gittikçe artmaktadır. Temeller sıklıkla, düşey merkezi yükün yanında, yapılara etkiyen yanal yüklerin etkisiyle momente de maruz kalmakta, sonuçta eksantrik olarak yüklenmektedir. Geçmişte donatışız zeminde eksantrik yüklü temellerin taşıma gücü, teorik ve deneysel olarak araştırmacılarca incelenmiş olmasına karşın; bu konu donatılı zemin için az ilgi çekmiştir. Bu çalışmada, donatılı kuma oturan model şerit temelin taşıma gücü ile taşıma gücünün artan eksantrisite ile azalmasını deneysel olarak incelemek için bir deneysel düzen üretildi ve ilgili deneyler yapıldı. Deneylerde kullanılan tank, düzlem deformasyon koşullarından özellikle deformasyon koşulunu çok iyi sağlamakta olup, iç boyutları 0.9 m (uzunluk) x 0.65 m (yükseklik) x 0.10 m (genişlik) dir. Tankın ön ve arka yüzleri 12 mm kalınlığında cam plakalardan oluşmuştur. 10 cm genişliğindeki model şerit temel çelik plakalardan üretilmiştir. Yükleme düzeni olarak, bir üç eksenli presi kullanılmış olup, model şerit temel bir yükleme bıçağı ile çekirdek içi, üzeri ve dışı olmak üzere çeşitli eksantrisitelerde yüklenmiştir. Deneylerde, tane çaplan 0.2-4 mm arasında olan orta-iri bir kum kullanılmış olup, kumun sıkılığı deneyler boyunca sıkı olarak sabit tutulmuştur. Donatı olarak bir örgülü geotekstil temel tabanından itibaren temel genişliğinin yarısı (B/2) kadar bir derinliğe yatay olarak yerleştirilmiştir. Esas deneyler yüzey temeli için yapılmış olup, sığ temeller de kısmen incelenmiştir. Bu deneysel çalışmanın başlıca sonucu aşağıdaki gibi belirtilebilir: Donatılı kuma oturan eksantrik yüklü model yüzey temelinin toplam taşıma gücünün (Qe), merkezi yüklü aynı temelin toplam taşıma gücüne (Qm) oranının (Qe/Qm) eksantrisite (e) ile ilişkisi; bu konudaki başlıca yaklaşımlardan Meyerhof un Azaltılmış (Yararlı) Genişlik Kavramı ile oldukça uyumlu bulunmuştur. Geleneksel Yöntem, çekirdek içinde deney sonuçlarından küçük, çekirdek dışında da oldukça büyük değerler vermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Bearing Capacity of The Eccentrically Loaded Model Strip Footing on Reinforced Sand Footings transmit structure loads on foundation soil safely (Bearing capacity and settlement conditions) and economically. In recent years different geotextiles are used by placing them in soil to increase bearing capacity and their usages are increasing with time. Frequently footings are subjected to moments due to lateral loads on structures, in addition to vertical loads, thus they are loaded eccentrically. In the past, although the bearing capacity of the eccentrically loaded foundations on unreinforced soil were studied both theoretically and experimentally by the researchers, this subject attracted little interest for reinforced soil. In this study, an experimental system was produced and tests were done in order to investigate the bearing capacity of model strip footing and the decrease in bearing capacity with increasing eccentricity on reinforced sand. The tank used in tests fulfilled very well the plane strain conditions especially deformation condition and its internal dimensions are 0.9 m (length) x 0.65 m (height) x 0.1 m (width). The front and back surfaces of the tank are 12 mm glass plates. The model strip footing has 10 cm width and was produced from steel plates. The triaxial frame was used in loading model footing in different eccentricities, (in, on and outside of the core). The sand has 0.2-4 mm grain sizes and its relative density is kept constant as dense throughout the tests. A woven geotextile strip was placed horizontally below the footing's base in a depth half of footing's width. The main tests were done for surface footings, but shallow foundations were examined partially too. The major conclusions of this study can be expressed as following: The relationship between the ratio (Qe/Qm) of the eccentrically loaded model surface footing's total bearing capacity (Qe) on reinforced sand to the centrally loaded the same footing's total bearing capacity (Qm) and eccentricity is in good agreement with the Meyerhof s reduced (useful) width concept. The traditional method results give smaller values inside core and bigger values outside core than the experimental results.