Stress deformation behavior of fiber reinforced sand in direct shear box
Fiber donatılı kumun direk kesme kutusundaki gerilme deformasyon davranışı
  1. Tez No: 23259
  2. Yazar: SAFFET TOKATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ORHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reinforced Sand, Fibers, Direct Shear Box tests. Science Code. : 624.0 1.00. 624.0 1.0 1 IV
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZ FİBER DONATILI KUMUN DİREK KESME KUTUSUNDAKİ GERİLME-DEFORMASYON DAVRANİŞİ TOKATLİ, Sof f et Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç.Dr. A. Orhan EROL Haziran, 1992, 129 sayfa. Bu tezde, fiber donatılı kumun direk kesme kutusundaki gerilme- deformasyon davranışı araştırıldı. Bakır, galvanizli çelik teller ve plastik fiberler donatı olarak kullanıldı. Direk kesme kutusu deneyleri hem donatısız kum hem de fiber donatılı kumlar üzerinde gerçekleştirildi. Fiberlerin kurna yerleştirilmesi, fiberlerin direk kesme kutusundaki yönelimlerine bağlı olarak, kumun gerilme-deformasyon davranışını değiştirmiştir. Fiberler çekmeye çalıştırıldıklarında, zirve ve kalıntı kayına dirençlerinde maksimum artışların elde edildiği görülmüştür. Fiberlerin basınca çalıştırılmaları, fiber-kum kompozitinin Vkayma direncinde fiberlerin yönelimlerine bağlı olarak tedrici azalmalara neden olmuştur. Donatılar yatay kayma düzlemine yerleştirildiklerinde kaymayı kolaylaştırırlar. Böyle donatılmış kumlarda, donatışız kumun kayma direncinden de düşük değerlerde olan minimum kayma direnci elde edilmiştir. Fiber donatıların kumun kayma direncini artırmadaki etkileri zirve ve kalıntı kırılma zarflarında kohezyon olarak görülmüştür. Fiberlerin kuma yerleştirilmeleri, zirve ve kalıntı kayma direnci açılarını etkilememiştir Random yönlendirilmiş ve dağıtılmış fiberler, kumun kayma direncini artırmışlardır. Random yönlendin' İmiş ve dağıtılmış fiber donatılı kumun kayma direncinin, çekmeye çalıştırılan fiberlerle donatılanmış kumun kayma direnciyle aynı miktarlarda olduğu görülmüştür. Fiberlerin kum içindeki varlığı, donatışız kumla karşılaştırıldığında, daha fazla düşey yerdeğiştirmelere eden olmuştur. Anahtar Kelimeler : Donatılı Kum, Fiberler, Direk Kesfne Kutusu Deneyleri. VIBilim Dalı Sayısal Kodu: 624.01.00, 624.01.01 VI 1
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRESS-DEFORMATION BEHAVIOR OF FIBER REINFORCED SAND IN DIRECT SHEAR BOX TOKATLİ/Saffet M.S. in Civil Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr. A. Orhan EROL June, 1992.. 129 pages. In this study, stress-deformation behavior of fiber reinforced sand in direct shear box was investigated. Copper wires, galvanized steel wires and plastic were used as fiber reinforcements. Direct shear box tests were performed on both unreinforced and fiber reinforced sand samples. Inserting fibers into the sand modifies the stress-deformation behavior of sand, depending on the orientation of fibers in direct shear box. When fibers are placed in tension, maximum improvements in peak and ultimate strengths are obtained. Placing fibers in compression 111causes to gradual reduction in shear resistance of fiber-sand composite depending on their orientation. When fibers are placed in horizontal shear surface, they act as lubricants and facilitate shearing. For sands so reinforced, values of shear resistance which are lower than the shear resistance of unreinforced sand, are obtained. The effect of fiber reinforcements on improving the shear resistance of sand appears as cohesion in peak and ultimate strength envelopes. Inserting fibers into sand does not affect the peak and residual angles of shearing resistance. Randomly oriented and distributed fibers improve the overall shearing resistance, of sand. The shear resistance of randomly oriented and distributed fiber reinforced sand is of the same order of magnitude as sand reinforced with fibers oriented in tension. Presence of fibers in sand results in higher values of vertical movement as compared to unreinforced sand.