Trabzon güney çevre yolu güzergahı Darıca (Akçaabat) - Yalı mahallesi (Trabzon) arasının mühendislik jeolojisi
Investigation of the planned route of the southern highway between Darıca (Akçaabat) - Yalı mahallesi (Trabzon) in terms of engineering geology
- Tez No: 106454
- Danışmanlar: DOÇ. FİKRİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre yolu, Ayrışma, Jeomekanik sınıflandırma, Kaya kütle dayanım özellikleri, Highway (bypass), Weathering, Geomechanic, Classification, Rock Mass Strength vn
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada Trabzon Güney Çevre Yolu Danca (Akçaabat) - Yalı Mahallesi (Trabzon) arası muhtemel güzergahında yüzeylenen kaya birimlerinin mühendislik özellikleri hem arazi, hem de laboratuvar deney ve gözlemleri ile belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle muhtemel yol güzergahının da içerisinde bulunduğu, Trabzon F43-d4, G43-al ve G43-a2 paftalarında yer alan yaklaşık 40 km2'lik bir alanın genel jeoloji haritası yapılmıştır. İnceleme alanında 4 farklı birim ayırt edilmiştir. Bu birimler yaşlıdan gence doğru; kireçtaşı, marn arakatkıh andezit - bazalt ve piroklastlan (Üst Kretase), kumlu kireçtaşı, marn araseviyeli andezit - bazalt ve piroklastlan (Eosen), taraça ve alüvyondur (Kuvaterner). Muhtemel yol güzergahı boyunca yüzeyleme veren kayaçların litoloji ve ayrışma durumları baz almarak, 1/10000 ölçeğinde mühendislik jeolojisi haritası yapılmış ve 5 alan ayırtlanmıştır. Bu alanlar; orta derecede ayrışmış aglomeralar (Lalan), az ayrışmış aglomeralar (2.alan), az ayrışmış bazalt (3.alan) orta derecede ayrışmış tüf (4.alan) ve ayrışmış breştir (5.alan). Ayırtlanan her bir alandaki kaya malzemelerinin fiziko-mekanik özellikleri arazi ve laboratuvar deneyleri ile bulunmuştur. Aynca her alanda kaya kütlesinin jeomekanik sınıflandırması yapılmış ve bu kaya kütleleri, temel olabilme, şev durayhlığı ve tünel kayası olmaları açısından irdelenmiştir. Yine ayırtlanan her alanda, kaya kütlesinin dayanım özellikleri Hoek-Brown ampirik kırılma kriteri ile bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Planned Route of The Southern Highway Between Danca (Akçaabat) - Yah Mahallesi (Trabzon) In Terms of Engineering Geology Engineering properties of the rock units exposed at the planned route of the Trabzon southern highway between Danca (Akçaabat) and Yah Mahallesi (Trabzon) were determined by field and laboratory studies. For this purpose, a general geologic map of 40 km2 area including the planned bypass route on Trabzon F43-d4, G43-al and G43-a2 sheets were propered. Four different geologic units were subsequently identified from oldest to yungest as andesite-basalt and their pyroclastics interbedded with limestone and marl of Upper Cretaceous age, andesite-basalt and their pyroclastics interbedded with marl and limestone of Eocene age and terraces and alluviums of Quternary age. An engineering geologic map of 1/10.000 scale was prepared on the basis of the lithologic units and their weathering and five areas were outlined. These areas consist of moderatly weathered agglomerates (1st area), weakly weathered agglomerates (2nd area), weakly weathered basalt (3rd area) moderatly weathered tuff (4* area) and weathered breccia (5th area). The engineering and physico-mechanic properties of the rock units in each area were determined by field measurements and laboratory tests. Besides, geomechanic classification of the rock bodies was carried out and the rock bodies were examined in terms of slope stabilities and their us as foundation and tunnel rock. In addition, durabilities of the rock units were found by ampiric HOEK-BROWN Mure creteria.